Tak wygląda Browar Stu Mostów

Przy okazji obchodów Dnia Piwowara udało mi się wprosić do Browaru Stu Mostów – nowego browaru rzemieślniczego, który powstaje we Wrocławiu – zrobić kilka fotek i „wywęszyć” kilka ciekawostek.

Browar powstaje w jednej z poniemieckich hal fabrycznych przy ulicy Długosza 2 w niedalekiej odległości od dawnego Browaru Piasta (właściwie to po drugiej stronie Odry). Starsi mieszkańcy Wrocławia mogą kojarzyć to miejsce z Kina Wodomierz (nazwa pochodziła od produktu wytwarzanego w fabryce).

Od ubiegłego roku budynkiem zarządzają Arletta i Grzegorz Ziemianowie. Browar to pomysł Grzegorza, który piwną rewolucję oglądał z bliska w USA. Wybór lokalizacji podobno nie był przypadkowy – małżeństwo Ziemianów postawiło na Wrocław ze względu na bogate tradycje browarnicze tego miasta.

Na samym początku podziękowania dla Grzegorza, który poświęcił kilka minut na pokazanie mi dotychczas zainstalowanego sprzętu. Piwo w Stu Mostach warzone będzie w 20 hektolitrowej warzelni wyprodukowanej przez niemiecką firmę BrauKon. W browarze zamontowanych jest sześć tanków leżakowych o pojemności 40 hektolitrów oraz dwa tanki ciśnieniowe. Właściciele nie wykluczają jednak, że za jakiś czas tanków może przybyć, w przestronnej hali produkcyjnej jest jeszcze trochę miejsca.

Ciekawostką jest fakt, że Browar Stu Mostów będzie browarem rzemieślniczym z brewpubem, a nie browarem restauracyjnym. W piwiarni na antresoli spróbujemy miejscowego piwa oraz wyrobów zagranicznych rzemieślników z zaprzyjaźnionych browarów.

Grzegorz Ickiewicz (jeden z dwóch tutejszych piwowarów) zapewnił, że receptury na pierwsze piwa są już gotowe. Nie chciał jednak zdradzić jakie style wchodzą w grę. Wiadomo, że ma być „nowofalowo” – ekipa Stu Mostów w ostatnim czasie podpatrywała przy pracy piwowarów z Camba Brauerei – jeden z nielicznych niemieckich browarów „craft”.

 

Teraz przed właścicielami jeszcze trochę papierkowej roboty, kontroli, inspekcji, no i oczywiście wykończenie wnętrza. Pierwszych efektów będziemy mogli spróbować prawdopodobnie jeszcze jesienią tego roku. Jak na razie całość wygląda bardzo dobrze, mam nadzieję, że po otwarciu i spróbowaniu pierwszych wyrobów nie będę zawiedziony! Trzymam kciuki!

Portery bałtyckie nie tylko z browarów regionalnych Porter bałtycki z browaru rzemieślniczego to na polskim rynku rzadki widok. "Piwowarski skarb Polski" to raczej domena browarów średnich, a maluchy chętniej wybierają nieco bardziej hipsterską opcję c...
Browar Pałacyk Łąkomin – piwo rzemieślnicze, które powstaje w samym sercu lubuskiego lasu... Co może się znajdować w samym środku lubuskiego lasu? Myśliwski pałac z browarem rzemieślniczym w piwnicy. Mowa o Browarze Pałacyk Łąkomin leżącym między Gorzowem Wielkopolskim a granicą polsko-niemie...
Speedway na dachu i czarne maliny czyli Beer Geek Summer 2016 Za nami pierwszy tegoroczny Beer Geek Summer. Formuła „małego” Beer Geek’a upodobniła się do tej znanej z głównej imprezy czyli płacisz raz pijesz ile chcesz. No prawie, bo piwa zagraniczne były limit...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *