Piwo ciemne? Dziękuję, ale nie lubię ciemnego piwa! Zdarza się wam słyszeć takie teksty? A może czasami i Ty, drogi czytelniku udzielasz takiej odpowiedzi? Dziś chciałbym Cię przekonać, że ciemne piwo może Ci smakować, nawet jeśli z definicji piw ciemnych nie lubisz.
Tak to się złożyło, że w naszym kraju najpopularniejszymi piwami są te ze „skrajnych opcji”. Niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że podobnie jak w przypadku piw pszenicznych, piwa ciemne również dość mocno potrafią się od siebie różnić.
Spotkałem kiedyś, o ile dobrze pamiętam czeskie piwo, które w składzie miało E150d (karmel amoniakalno-siarczynowy – barwnik spożywczy używany np. w Coca Coli). Czesi są bardziej odważni jeśli chodzi o podawanie „nietypowych składników”, być może wynika to z ich uregulowań prawnych, u nas browar nie musi podawać pełnego składu, wystarczy tylko informacja o alergenach – stąd na wielu piwach mamy słynne sformułowanie „zawiera słód jęczmienny„. Chcę wierzyć, że składniki z rodziny „E” w piwnym świecie stanowią margines, a większość browarów stawia na naturalne barwienie.
Podstawowym powodem tego, że piwo ma ciemną barwę jest użycie ciemnych słodów czyli takich, które specjalnie są poddane suszeniu w wyższych temperaturach lub prażeniu. Warto wspomnieć, że słodów ciemnych w zasypie piwa praktycznie nigdy nie ma 100%. Podstawę tak jak w pozostałych piwach stanowią słody jasne np. pilzneński. Ciemne nawet w niewielkiej ilości dają zadowalający efekt, dlatego ich udział stanowi zazwyczaj kilka do kilkunastu procent całego użytego ziarna.
Ostateczny kolor, ale i smak oraz aromat zależą od ilości oraz rodzaju użytego słodu. Jeżeli użyje się niewielkiej ilości słodów palonych piwo może mieć kolor brązowy albo brunatny. Aby uzyskać kolor czarny należy użyć więcej ciemnego słodu. Piwa w których użyto tzw. słodów czekoladowych czy barwiących prawdopodobnie będą charakteryzowały się mniej palonym smakiem i aromatem od piw zrobionych na palonych ziarnach jęczmienia.
Piwowar chcąc uzyskać jedynie kolor, bez wyraźnych smaków i aromatów palonych może wykonać tzw. „ekstrahowanie barwy słodu” polegające na namoczeniu ziarna w zimnej wodzie i gdy to „odda swój kolor” użycie uzyskanej w ten sposób „czarnej wody” do wyrobu piwa.
Do tych najbardziej klasycznych należą ciemne lagery. Podobnie jak przypadku pilsów możemy podzielić je na te wywodzące się z Czech i Niemiec. Czeskie piwo tmave charakteryzuje się stosunkowo łagodnym smakiem z nutami karmelowymi, orzechowymi, kawowymi.
Jak już jesteśmy przy piwach niemieckich koniecznie należy wspomnieć o dunkelweizenie – połączeniu piwa ciemnego i pszenicznego, gdzie obok delikatnych „nut ciemnych” znajdziemy smaki charakterystyczne dla niemieckich piw pszenicznych.
Wymieniłem Wam tylko kilka najpopularniejszych przykładów, a pomysłów na ciemne piwo jest pewnie tyle ile kreatywnych piwowarów. Warto wspomnieć, że istnieją ciemne belgijskie piwa klasztorne czy eksperymenty typu „porter pszeniczny” albo „ciemny witbier”. Widać więc, że piwo ciemne nie jedno ma imię, a właściwie nie jeden smak i aromat. Jeżeli nie jesteś fanem mega-słodkiego, albo mega-mocnego piwa ciemnego, na pewno znajdziesz coś dla siebie, tylko musisz trochę lepiej poszukać.
Jeśli dopiero wkraczasz w świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam, koniecznie zajrzyj do zakładki Piwny Elementarz – znajdziesz tam sporo przydatnych informacji przeznaczonych dla „początkującego świadomego piwosza”.
Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…
Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…
Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…
Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…
Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…
Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…
View Comments
Twoja strona jest dobrze zoptymalizowana pod komórki. Dobrze się czyta na małym ekranie. Co do artykułu to nie odpowiada na zadane pytanie w tytule
W pubach na Wyspach spotkać można także "black bitter", coś pośredniego między bitterem a porterem, zazwyczaj dość wytrawny z nutą melanoidynową i orzechową. Fajne sesyjne piwo. Nie wspomniałeś o Altbier!
Ciekawy artykuł. Moi znajomi jakoś wystrzegają się ciemnego piwa twierdząc, że jest po prostu gorzkie i niedobre. Cóż, ja mam odmienne zdanie i wg mnie są to najlepsze piwa :)
chyba że jest zielone - wtedy wiadomo że fuj