Dziś odchodzimy Międzynarodowy Dzień Stoutu – na świecie już po raz drugi, a w Polsce to dopiero premierowa odsłona tego święta. Przy tej okazji warto powiedzieć sobie co nieco o tym stylu, a właściwie rodzinie stylów.
Stout to bardzo ciemne, nierzadko nawet nieprzejrzyście czarne piwo, które powstaje w wyniku dodania do procesu zacierania palonych słodów oraz palonych ziaren niesłodowanego jęczmienia. Stouty w zależności od „gatunku” mogą przybierać różne smaki od wytrawnego poprzez kawowy, cytrusowo-chmielowy, owsiany, ostrygowy na mleczno-słodkim kończąc.
Klasyfikacja BJCP (Beer Judge Certification Program) w grupie Stout rozróżnia 6 stylów:
Ale czy warto warzyć jedynie piwa ujęte we wzorcach? Ja uważam, że nie! Piwowarzy czasami lubią poeksperymentować i takim sposobem powstały m.in. Coffee Stout – z dodatkiem mielonej kawy czy Oyster Stout – z dodatkiem ostryg. Niektórzy jeszcze wyróżniają Chocolate Stout o wyraźnym czekoladowym smaku. Znając zacięcie niektórych polskich browarów do miodu i maliny może wkrótce pojawi się Honey i Raspberry…, a może jednak lepiej nie.
Niektórzy twierdzą, że do rodziny Stoutów zaliczają się również portery (lub odwrotnie stouty do porterów), zwłaszcza angielskie, górnej fermentacji. Według mnie jednak subtelna różnica istnieje, porter jest piwem nieco łagodniejszym w smaku (mniej palonym).
Stout jest stylem piwnym pochodzącym z wysp, jednak doczekał się już swoich interpretacji także w browarach polskich. Poniżej przedstawiam listę kilku zacnych polskich przedstwicieli tego gatunku:
Warto też wspomnieć o tym, że czekamy na Kawkę (szczegóły dwa akapity niżej) oraz zapowiedzianego przez Browar Artezan, Dziadka Mroza (Дед Мороз) – zdaje się, że pierwszego polskiego komercyjnego Russian Imperial Stout.
Jeśli o jakimś godnym polecenia polskim stoucie zapomniałem to przypomnijcie mi w komentarzu pod wpisem.
Koordynacją polskich obchodów Dnia Stoutu zajął się znany ze swojej miłości do porterów i stoutów Marcin Chmielarz, no i efekty jego współpracy z właścicielami piwiarni i sklepów piwnych jak na pierwszy rok są bardzo dobre! Aż 16 lokali z „dobrym piwem” na dzisiejszy wieczór zapowiedziało „stoutowe atrakcje”. Mniej lub bardziej zorganizowany wieczór ze stoutem będzie można spędzić w: Bielsku-Białej, Gdańsku, Krakowie, Łodzi, Miliczu, Opolu, Poznaniu, Rzeszowie, Szczecinie, Toruniu, Warszawie i Wrocławiu. Szczegóły na blogu Marcina.
Dodatkowo promocyjne ceny na stouty zapowiedziały sklepy: Skład Piwa z Częstochowy, Piwex z Torunia oraz Koneser Piwa ze Szczecina. Jest też coś dla piwowarów domowych: Piwodziej i Centrum Piwowarstwa na jeden dzień obniżyły ceny surowców i zestawów surowcowych do własnej produkcji stoutów.
Oczywiście pisząc o 8 listopada 2012 nie można pominąć premiery nowego piwa „kolaborantów” czyli Kawki. Tym razem piwowar domowy, wiceprezes PSPD, Tomasz Kopyra wraz z Browarem Widawa, któremu przewodzi Wojciech Frączyk zaprezentują nam stout kawowy, Kawkę.
Na koniec warto jednak zauważyć, że jedyne drogi po stouty nie prowadzą do pubu i sklepu. Moim drugim piwem domowym (oglądacie je na zdjęciach ilustrujących ten wpis) był Dry Stout z zestawów surowcowych z Centrum Piwowarstwa. Wyszło bardzo dobre, mimo iż trochę minęło się ze wzorcem bo ekstrakt zbliżył mi się do 13 z kawałkiem. No i próba obiektywnej oceny:
Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…
Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…
Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…
Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…
Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…
Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…
View Comments
Jak dla mnie różnica pomiędzy American Stout a Black IPA jest taka mniej więcej jak pomiędzy APA i AIPA. Pierwszy o ekstrakcie ok 12 blg, drugi bliżej 15-16 blg.
No i RIS jest często rozróżniany na Imperial Stout (bliżej 7-9% alkoholu) i Russian Imperial Stout (9-12% alkoholu).
Według BJCP American Stout ma mieć 1.050–1.075 OG czyli 12,4-18,2 blg.