Sarmackie IPA – w #IPADay wszystko się może zdarzyć ;)

Rano było coś dla początkujących ipomaniaków, a wieczorem coś dla prawdziwych hop-hedów! Z okazji #IPADay relacja z przygotowania i degustacji Sarmackiego IPA 120 IBU edition!

Rosyjski De Molen? Gdy tylko zobaczyłem etykiety piw z Salden's Brewery od razu ten "klimat" skojarzył mi się w prostymi czarno-białymi naklejkami uznanego holenderskiego browaru De Molen. Sprawdźmy więc, czy "rosyjski ...
India Pale Ale z Atomowej Pralni Lecimy dalej z przeglądem rosyjskiego kraftu - dziś "Atomowa Pralnia" czyli India Pale Ale z browaru Jaws, będącego protoplastą piwnej rewolucji na Uralu. Czy atomowe 101 IBU wypierze moje kubki smako...
Piwny Elementarz: Wszystko co powinieneś wiedzieć o chmielu! Chmiel to najbardziej "medialny" składnik piwa. Któż z Was nie kojarzy reklam z koszami pięknych, zielonych szyszek chmielu? A teraz powiem Wam coś szokującego, jak stoicie to usiądźcie! Święty Mikoła...

3 komentarze

  • Ola Fasola

    Ciekawi mnie jak by wyszło z chmielem simcoe i toprkiem z bojana
    Może spróbujesz zrobić?

    • Bartosz Senderek

      A co w Toporku dochmielać? Przecież tam jest jakaś goryczka i aromat.
      Tym doświadczeniem chciałem pokazać, że nawet najtańsze piwo, które nie ma jakiegoś specjalnego aromatu i smaku po zastosowaniu tych trików może upodobnić się do popularnego AIPA. Póki co nie planuję powtórek, dużo więcej zabawy daje warzenie własnego piwa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *