Wpisy z cyklu: piwowarstwo domowe

Piwo z… czyli o składnikach innych niż chmiel i słód

Miód, płatki owsiane, kawa, habanero, ostrygi, cebula, śmierdzące skarpety – co jeszcze można wrzucić do browarnianego kotła, żeby uzyskać unikalny smak i aromat gotowego piwa? Słyszeliście kiedyś, że idealne piwo powinno składać się z wody, słodu, chmielu i drożdży? Może u Niemców, nas nie obowiązuje reinheitsgebot i możemy zabawić się dużo „ostrzej”.

ČIPA czyli Kazbek w mojej kuchni

Nasi rodzimi rzemieślnicy od jakiegoś czasu „walczą” z PIPĄ, ba sam nawet podjąłem się eksperymentu sprawdzając czy z polskiego chmielu da się „wycisnąć” coś ciekawego. Efekty według mnie są ciekawe, ale raczej nie dorównują amerykańskiemu pierwowzorowi. Podobnych eksperymentów podjęli się też nasi sąsiedzi. Browar Nomad z Czech przetestował właściwości swoich chmieli, a wczoraj ja poszedłem w ich ślady wrzucając do kotła warzelnego trzy czeskie odmiany Vital, Saaz i Kazbek.

« Older Entries Recent Entries »