Categories: wydarzenia

Porter, który od 2012 roku czekał na swoje święto!

Dziś obchodzimy Święto Porteru Bałtyckiego – to okazja do „odpalenia” najzacniejszych pozycji z piwniczki. U mnie taką jest Porter Bałtycki z browaru restauracyjnego CzenstochoviA, który zabutelkowany został w listopadzie 2012. Tak, tak, pierwszy Dzień Porteru Bałtyckiego uczczę trunkiem, który przeleżakował w butelce 1150 dni! Ale wcześniej o samym święcie!

16 stycznia jako Święto Porteru Bałtyckiego w tym roku obchodzimy po raz pierwszy! Inicjatorem dnia „Piwowarskiego Skarbu Polski” jest znany w środowisku specjalista od porterów – Marcin Chmielarz. Swoje święta mają już IPA i Stout, więc dlaczego nie może go mieć styl z którego słyną polscy piwowarzy?

Według dawnych przekazów porter bałtycki miał być odpowiedzią na imperialne stouty warzone przez anglików, ale serwowane na rosyjskich stołach. Podobno degustatorzy z krajów basenu morza bałtyckiego goszcząc w carskich pałacach, zasmakowali w tamtejszych mocnych, ciemnych piwach i polecili swoim piwowarom uwarzenie takiego trunku. Ci nie znając dokładnej receptury uwarzyli piwo na wzór Russian Imperial Stoutu, z tym, że nieco mniej palone i na drożdżach dolnej fermentacji. Rozwiązanie takie okazało się sukcesem i porter bałtycki na stałe zagościł na kartach piwnej historii.

Dziś portery bałtyckie warzone są praktycznie na całym świecie, jednak wciąż te z Polski cieszą się sporym uznaniem światowych znawców. W ciągu ostatnich 5 lat na prestiżowym konkursie European Beer Star, aż 3-krotnie „gwiazdkę” zdobywały portery z Polski (w 2012 Porter Warmiński, w 2013 Komes Porter, w 2015 Okocim Porter). Warto też wspomnieć, że porter bałtycki staje się stylem co raz bardziej docenianym i na naszym podwórku – podczas Poznańskich Targów Piwnych tytuł „Kraft Roku 2015” zdobył porter wędzony z Browaru Widawa, a za warzenie porterów biorą się już nie tylko browary średniej wielkości, ale też i typowi mali rzemieślnicy.

Z okazji Święta Porteru Bałtyckiego ogłoszono aż 3 premiery w będące porterami lub wariacjami na jego temat: Porter Bałucki z łódzkiej Piwoteki, Imperium Prunum z Kormorana oraz Jolly Roger z Browaru Kraftwerk.

Specjalne eventy z okazji tegorocznego święta zapowiedziało ponad 50 pubów z całej Polski – szczegóły na Facebooku.

Porter co 1150 dni w butelce siedział

Ja postanowiłem świętować czymś specjalnym… Zaleca się by piwa butelkowane z browarów restauracyjnych pić jak najszybciej – zazwyczaj są one niepasteryzowane, ani nie utrwalane w żaden inny sposób. Ja jednak zaryzykowałem i butelkę tego zacnego trunku postanowiłem odłożyć na „lepszą okazję”.

Obawy o kondycję piwa były, nie powiem. Jednak jak się okazało niepotrzebne – porterowa moc dobrze zakonserwowała trunek, a podejrzewam, że swoje zrobiło też to, że cały czas przebywał w lodówce. Recenzję świeżego porteru z Częstochowy można znaleźć tutaj.

W aromacie uwypukliły się suszone owoce (śliwka), nuty kawowa i czekoladowa zeszły zdecydowanie na drugi plan. W smaku z kolei piwo złagodniało – zamiast nut palonych i goryczki pojawiła się słodycz. Porter się zmienił, ale nie można powiedzieć, że pogorszył – leżakowanie, nawet specjalnie nieutrwalanych porterów, jak widać ma sens.

A Ty w jaki sposób uczciłeś/aś 1. Święto Porteru Bałtyckiego?

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

  • Zasugerowałem komuś żeby świętował! A sam piję portera z Żywca i zaraz chyba pójdę po Ciechana: do sklepu i do piwnicy po 1,5 letniego.

  • Ja zrobiłem z grupą znajomych anonimową degustację piętnastu krajowych porterów. Punktowaliśmy wg zasad PSPD. Okazało się, że wygrał porter z Okocimia, drugie miejsce Warmiński, a trzecie Jurajski :)

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018