Categories: piwowarstwo domowe

Jak smakuje piwo domowe? Polsko-angielski Pale Ale

Angielski styl na polskich chmielach, czyż to nie idealna kompozycja na dzisiejszy wieczór? Mowa o Browarzniak Pale Ale – moim pierwszym piwie, które uwarzyłem za ścianą, w kuchni.

Data 12 sierpnia 2012 na stałe zapisze się w moich „piwnych opowieściach”, tego dnia zrobiłem krok do przodu – to właśnie wtedy przestałem być tylko konsumentem. Naszym pierwszym piwem domowym był Pale Ale wg receptury Centrum Piwowarstwa i dziś kilka słów o nim.
Sprzęt do warzenia oraz zestawy surowców na dwie pierwsze warki nabyłem we wspomnianym sklepie. Nie bawiłem się w żadne brewkity, ekstrakty itp. Jak się bawić to na całego, z zacieraniem! Pale Ale z CP nie jest stuprocentowym „Anglikiem”, w skład zestawu bowiem wchodzą słody pilzneński, monachijski i karmelowy jasny oraz polskie chmiele Lubelski i Marynka. Za fermentację tym razem odpowiadały drożdże Danstar Nottingham – Ale Yeast.

Relację z przebiegu produkcji pierwszego piwa oraz fotorelację z domowego warzenia znajdziecie we wcześniejszych wpisach. Dziś chciałbym zająć się efektem finalnym czyli piwem, które leżakuje dokładnie od 7 tygodni.

Ciężko oceniać swoje piwo, zwłaszcza to pierwsze, ale postaram się zachować obiektywizm. Wyjątkowo pozwolę sobie na odrobinę „szablonowości” i zastosuję kategorie oceny znane z forum browar.biz:
  • Kolor: Pomarańczowo-bursztynowy, mętne.
  • Piana: Biała, średnio-ofbita, redukuje się do „wianuszka”.
  • Zapach: Przede wszystkim owoce, trochę chmielu i delikatny karmel w tle.
  • Smak: Mocno goryczkowe. W tle karmel i delikatna nuta kwaskowych owoców. Po ogrzaniu robi się lekko słodkawe.
  • Wysycenie: Średnie, jak dla mnie pasujące do całości.

Podsumowując pierwsze piwo domowe wyszło całkiem nieźle. Smakowało odpowiada chyba nie tylko mi, bo domowe zapasy są już na wyczerpaniu. Co bym zmienił przy następnym warzeniu Pale Ale? Z pewnością mniej chmielu (w instrukcji z CP było napisane, że chmielu w recepturze jest dużo), wysokie nachmielenie mi nie przeszkadza, ale piwo mogłoby być ciekawsze gdyby trochę bardziej uwydatnić słodowo-karmelowe posmaki.

No i na koniec jeszcze kilka słów o oprawie graficznej. Etykiety na dużą butelkę przygotowała dla mnie firma Bottlabel. Otrzymałem propozycję przetestowania sklepu z której oczywiście skorzystałem. Etykiety są dobrej jakości, na śliskim papierze, który w przeciwieństwie to etykiet z małej butelki (sam drukowałem) nie rozmaka się. Zdecydowanym minusem Bottlabel’a jest mocno ograniczona baza wzorów, właściwie możemy wybierać tylko z kilku szablonów, z których część jest podobna do etykiet popularnych marek.

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018