Już tylko godziny dzielą nas od Międzynarodowego Dnia Stoutu. Czas więc rozpocząć przygotowania do tego jakże piwnego święta 😉 Tak się złożyło, że „dzień czarnucha” przypada na porę roku znaną z ciemnych, zimnych i długich wieczorów. Dlatego w wigilię Dnia Stoutów w Moim Kufelku eksperyment pod tytułem czy bardzo ciemne piwo nadaje się na grzańca?
Do przygotowania „Hot Stoutu” wykorzystałem domowy Oatmeal Stout, dość sporą łyżeczkę miodu wielokwiatowego, dwa goździki i łyżeczkę przyprawy korzennej do piernika. Jakby kto takiej nie posiadał to z powodzeniem można zmieszać cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i odrobinę ziela angielskiego.
Jak nietrudno się domyślić wszystko to powędrowało do jednego gara i podgrzewało się na ogniu do osiągnięcia odpowiedniej temperatury. Grzaniec powinien być gorący, ale nie może się zagotować!
Po przelaniu piwa do kufla na całą kuchnię rozniósł się aromat świąteczno-piernikowy. Umiarkowana ilość miodu pozwala w smaku obok słodyczy wyczuć intensywną korzenną goryczkę i to co odróżnia stout od innego gatunku piwa – wyraźny posmak czekolady. Po ustaniu miodowej słodyczy w ustach jeszcze przez dobrą chwilę pozostaje charakterystyczna cierpkość gorzkiej czekolady.
Jeśli więc ktoś lubi grzane piwo, a do tego jest fanem gorzkiej czekolady czy innych ciemno-stoutowych klimatów to spokojnie może łapać za garnek. Jak to mówi fachman-majster: będzie Pan zadowolony!
A tak przy okazji próbował ktoś grzańca na innych stylach? Porter, koźlak – te jakoś sobie potrafię wyobrazić, ale na przykład grzaniec na ajpie? To musi być odlot 😉
Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…
Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…
Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…
Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…
Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…
Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…
View Comments
Grzańca robię głównie z Koźlakiem , jak coś mnie zbiera to od razu :
Koźlak do garnka , łyżka miodu , łyżka - dwie / w zależności od stanu przeziębienia :) /gęstego soku malinowego ze słoika własnej roboty własnej roboty i goździki... Bez malin też jest OK.
Jak dla mnie lepszy niż na jasnym , polecam.
Ja tam na grzańce poświęcam eurolagery :) jakoś nie kusi mnie marnować ajpy czy eksperymentować na pszeniczniakach. Ale jak spróbujesz i będzie wyjątkowo dobre to pochwal się :D
wysylam linka zonie :)