Categories: piwne recenzje

[Hopkins Transfuzja] Stout z owocowymi płatkami

Wiśnia, gruszka, whisky okraszone czekoladowością solidnego wyspiarskiego stoutu – na taki pomysł wpadł piwowar powstałego na przełomie 2015 i 2016 roku Browaru Hopkins.

Historia jakich wiele, trzech kumpli chciało warzyć, ale nie zdecydowali się na budowę własnego browaru, więc postanowili podpisać kontrakt z Browarem Starym w Kościerzynie.

Na start wybrali dwa piwa Wheat IPA oraz Foreign Extra Stout z płatkami wiśni i gruszy. Piwa te od właściciela browaru dostałem w prezencie z noworocznymi życzeniami, ale byłbym barbarzyńcom gdybym nie dał się takiemu stoutowi porządnie wyleżakować… 😛  No dobra, przyznam się, były inne zajęcia, ale FES z drewnianymi płatkami od początku wydał mi się piwem ciekawym i godnym opisania na blogu.

TRANSFUZJA
Browar: Hopkins
Styl: Foreign Extra Stout
Ekstrakt: 17 %
Alkohol: 7,2 %
Goryczka: 40 IBU

Etykieta Transfuzji jest dosyć prosta: logo, nazwa na czymś w rodzaju „wydzieranki” – szału nie ma, ale na sklepowej półce ma szansę się wyróżnić.

W składzie znajdziemy: słody pale ale i monachijski, płatki jęczmienne, jęczmień prażony, słód pszeniczny, czekoladowy jasny, Caraspecjal I, chmiele: Challanger, EKG oraz płatki czereśni i gruszy.

Z opisu dowiadujemy się, że wspomniane płatki z drzew owocowych przed dodaniem do piwa były namaczane w whisky, co ma nadać charakterystycznego smaku i aromatu.

Czarne, nieprzepuszczające światła piwo nalewa się z obfitą, gęstą pianą o małych i średnich pęcherzykach, które pękają dopiero po paru chwilach. Spod wyraźnego kawowego aromatu wyłania się trochę palonych nut, które można utożsamić ze spalonym drewnem. Aromat owocowy bardzo lekki, ale likierowa wiśnia jest wyczuwalna.

W smaku na pierwszym planie wyraźna goryczka zarówno od chmielu, jak i palonych słodów – taka wiecie, bardzo gorzka czekolada. W dalszej kolejności pojawia się łagodna kwaskowość i delikatny posmak zbożowy. Z biegiem czasu goryczka łagodnieje, a piwo staje się co raz bardziej zbalansowanym kremowym stoutem.

Whisky raczej nie wyczułem, ale mimo tego Transfuzja jest piwem udanym. Może wiśnia, gruszka i whisky nie zagrały tak mocno jakbym sobie tego życzył, a może po prostu założeniem piwowara było zrobienie gładkiego, zbalansowanego stoutu jedynie z subtelną nutą wspomnianych dodatków?!

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

  • Panie Bartku, gdzie można kupić taki cudny pokal/tulip, który jest widoczny na jednej z fotek ww. recenzji piwka z Transfuzji?

    Pozdrawiam.

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018