Categories: piwne recenzje

[Franziskaner Weissbier Kristallklar] Krystaliczna pszenica

Jedna z najbardziej znanych cech piw pszenicznych? Są mętne! Z tym, że nie zawsze… Obok popularnych hefe-weizenów (piw drożdżowo-pszenicznych) możemy też spotkać kristal-weizeny czyli „pszeniczniaki” z odfiltrowanymi drożdżami. Taki egzemplarz znajdziemy m.in. w portfolio bawarskiego browaru Spaten-Franziskaner-Bräu.

FRANZISKANER WEISSBIER KRISTALLKLAR
Kraj poch.: Niemcy
Styl: Kristal Weizen
Ekstrakt: 11,8 %
Alkohol: 5,0 %
Cena: 4,49 zł

Spaten-Franziskaner-Bräu słynie z produkcji piw pszenicznych. W swojej ofercie ma kilka rodzajów pszenicznego trunku m.in. klasyczny hefe-weizen, pszenicę ciemną, lekką, bezalkoholową oraz filtrowaną. Ja na tapetę postanowiłem wziąć tą ostatnią. Chętnie spróbowałbym też tej lekkiej o ekstrakcie coś w okolicach 7 blg, ale niestety w Polsce nigdzie jej nie uświadczyłem. To mogłoby być coś na tropikalne europejskie upały 🙂

Opakowanie klarownego Franziskanera jest zgodne z całą serią. W tym przypadku szczęśliwy zakonnik z kuflem piwa umieszczony jest na szaro-srebrnej etykiecie. Całość dość minimalistyczna, ale chyba właśnie minimalizm jest jedną z podstawowych wartości franciszkańskich.

Jasno-żółte, idealnie klarowne piwo nalewa się z piękną śnieżnobiałą czapą gęstej piany. Ta po chwili redukuje się do centymetrowej powłoki. Zapach średnio-intensywny typowy dla piw pszenicznych, jest odrobina banana, trochę goździka.

W smaku kristal od Franziskanera wypada całkiem przyjemnie ale trochę brakuje mu „pazura”. W pierwszym momencie pojawia się zbożowa słodowość uzupełniona delikatną bananową słodyczą. Wszystko to całkiem niezłe, ale jak na mój gust mogłoby być nieco bardziej wyraziste i zarazem orzeźwiające. Wysycenie średnio-wysokie, pasujące do całości.

Franziskaner Kristallklar to całkiem przyjemne piwo, jednak nie wybitne. Zastanawiam się w jakim stopniu filtracja wpłynęła na ugładzenie smaku tego piwa?

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

  • Piłem hefe-weizen jak i kristall i różnica jest porażająca na minus dla kristall.
    Hefe ma wyrazistą nutę bananową, kristall również ją ma ale mniej wyczuwalną. Niestety, w moim przypadku, zaraz po "bananach" pojawiał się dziwny, metaliczny posmak.

    • Dawid, ten metaliczny posmak to wada produkcyjna, przeważnie wynikająca z uszkodzenia tanku w którym piwo warzono. Ja wczoraj piłem Kristallklara i kompletnie nie wyczuwałem ani goździków ani bananów. Piana była mało gęsta i zniknęła po chwili. Teraz jestem po Pszeniczniaku Ambera i tutaj mam prawie że książkowego Weizena. Nie wiem czy mój Franciskaner był z wadliwej serii, ale na tle Ambera wypadał jak jakieś piwo za 1,5 złotego.

      Pozdrawiam

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018