Categories: piwowarstwo domowe

ČIPA czyli Kazbek w mojej kuchni

Nasi rodzimi rzemieślnicy od jakiegoś czasu „walczą” z PIPĄ, ba sam nawet podjąłem się eksperymentu sprawdzając czy z polskiego chmielu da się „wycisnąć” coś ciekawego. Efekty według mnie są ciekawe, ale raczej nie dorównują amerykańskiemu pierwowzorowi. Podobnych eksperymentów podjęli się też nasi sąsiedzi. Browar Nomad z Czech przetestował właściwości swoich chmieli, a wczoraj ja poszedłem w ich ślady wrzucając do kotła warzelnego trzy czeskie odmiany Vital, Saaz i Kazbek.

Wspomnianej Karel ČIPA próbowałem ubiegłej wiosny w praskiej piwiarni Zly Casy. Byłem pozytywnie zaskoczony. Gdybym dostał to piwo w „ślepym teście” nigdy w życiu nie powiedziałbym, że zostało zrobione z użyciem wyłącznie czeskich odmian chmielu. Karel miał wiele cech wskazujących na użycie „zielonej przyprawy” zza oceanu.

No ale wróćmy do domowego warzenia, założenia były takie:

Słód Pale Ale jako podstawa – stąd weźmie się baza słodowa i „procenty”. Dla uzupełnienia trochę słodu monachijskiego ze słodowni czeskiego Bernarda, który ma nadać treściwości oraz słód CaraBohemia odpowiadający za posmaki karmelowe i przyciemnienie koloru.

Jak to już jest w AIPA-ch, pierwsze skrzypce mają tu grać chmiele. A wśród tych artystów zagrają:

  • Vital – czeski chmiel goryczkowy. Wybrałem ze względu na wysoką zawartość alfa kwasów, dzięki czemu by uzyskać solidną goryczkę wystarczy mi jedna paczka.
  • Saaz (zwany Żateckim lub ŻPC) – najbardziej znany czeski chmiel, w tym przypadku pójdzie na aromat zarówno do kadzi warzelnej, jak i do chmielenia na zimno. Jego zadaniem jest wprowadzenie „czeskich klikatów” w postaci charakterystycznej nuty korzennej.
  • Kazbek – główny aktor, ten ma odpowiadać zarówno za smak, jak i za aromat. W całej recepturze jest go dwa razy więcej niż żateckiego i w takich samych proporcjach pójdzie do chmielenia na zimno. To on ponoć jest „winowajcom” cytrusów w czeskiej IPA’ie i tego też oczekuję w mojej CIPA’ie.

Tym razem nie pokażę Wam jak przebiegał proces warzenia. Obyło się bez niespodzianek i raczej wszystko poszło zgodnie z planem. Nawet balingometr po wystudzeniu brzeczki wskazał zakładane 15 BLG. Z chmieleniem celowałem w okolice 70 IBU.

Drożdże US-05 ruszyły po kilku godzinach i praktycznie od razu (a nawet już na etapie chłodzenia) z fermentora zaczął unosić się bardzo przyjemny owocowo-słodkawo-cytrusowy zapach. Woń ta prognozuje coś dobrego! Jaki będzie efekt końcowy przekonam się za mniej więcej dwa miesiące i z pewnością pochwalę się (jeśli będzie czym).

Ktoś z Was próbował IPA na czeskich chmielach? A może ktoś z Was warzył coś podobnego w swoim browarze? Zapraszam do wymiany opinii w komentarzach!

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018