Categories: turystyka

Jeszcze bardziej piwna Praga: cz. 2 – Zlý Časy i Zubatý pes

Poprzednio opisane miejsca (Basta i Strahov) są tymi, które w Pradze odwiedzić warto.  Dzisiejsze dwa przybytki to miejsca, które będąc w czeskiej stolicy każdy szanujący się piwosz odwiedzić powinien! I to bez zbędnych wykrętów, że Zlý ČasyZubatý pes zlokalizowane są poza turystycznym centrum miasta.

Zlý Časy

Čestmírova 390/5
Praha 4 – Nusle

Zlý Časy to nie zwykła knajpa z piwem, ale miejsce-legenda, cel pielgrzymek „piwnych świrów”, miejsce w którym mamy pewność, że kiedy byśmy tam nie poszli dostaniemy ciekawe piwo.

Lokal dzieli się na dwie części: bar na parterze (czynny tylko po południu) oraz „pivnice”, która mimo różnicy lingwistycznej w tym przypadku faktycznie mieści się w piwnicy. Na półpiętrze mamy jeszcze jedna salę pozbawioną jednak bezpośredniego dostępu do „morza” – piwnego rzecz jasna.

Oferta „czasów” to głównie piwa z małych i średnich czeskich browarów uzupełnione pojedynczymi ciekawostkami zza granicy. W obu salach do dyspozycji klientów jest aż 36 pip. Ofertę uzupełniają lodówki w których znajdziemy najlepsze piwa z różnych zakątków europy i świata (polskich niestety nie zauważyłem, ale też dokładnie się nie przyglądałem).  Przekrój klienteli tego przybytku jest bardzo różny, ale raczej mało kto przychodzi tu z przypadku. Na ludzi smakujących dzieła browarnicze z małych szklaneczek, a przy tym robiących notatki i zdjęcia nikt nie patrzy tu jak na wariatów.


Dojazd do „złych” nie jest problemem, pod samą knajpę dowiezie nas każdy tramwaj dojeżdżający na Náměstí Bratří Synků. Spacer z przystanku Otakarova (5 minut) lub ze stacji kolejowej Praha-Vršovice (10 minut) też nie należy do specjalnie problematycznych. Piwiarnia w tygodniu czynna jest od 11:00, w weekendy od 17:00. Aktualną ofertę wraz z cenami można znaleźć na stronie zlycasy.eu.

Zubatý pes

Petrohradská 216/3
Praha 10 – Vršovice

Jeżeli miałbym wybierać praską knajpę z najfajniejszym logo to „zębaty” byłby na pierwszym miejscu – wielki żółty pies z łobuzerskim uśmiechem wymalowany na ścianie dolnej sali jest po prostu świetny! Świetna jest też tablica nad barem i w tym przypadku nie chodzi o walory estetyczne czy artystyczne, a o ofertę na niej wypisaną. Na 15 kranach znajdziemy specjały z Norwegii, Holandii, Belgii oraz małych czeskich browarów. Lokal wydaje się być bardzo mały, ale umieszczenie stolików na antresoli oraz dość duża sala w piwnicy sprawiają,  że w pubie zmieści się trochę osób.

Wystrój pubu jest nowoczesny, ściany zdobią liczne obrazy przedstawiające najróżniejsze obiekty od budynków fabrycznych po frywolne nie do końca ubrane panie. W czasie mojej wizyty obsługę stanowił sympatyczny barman wykazujący się wzorową czeską czujnością – w momencie wychylenia ostatniej kropli zjawiał się by przyjąć kolejne zamówienie. Nie mam pojęcia jak zazwyczaj wygląda tu sprawa frekwencji, ale w poniedziałkowe popołudnie tłumów nie było.

Do „Zubacza” najwygodniej dojechać autobusami linii 124 oraz 139. Z centrum jednak łatwiej dostać się tu tramwajem (przystanek: Nádraží Vršovice) lub miejską koleją (stacja: Praha-Vršovice) i przejść się jakieś 500-600 m. Zubatý pes czynny jest codziennie od 17 do 24 (w soboty i niedziele do 23). Elektroniczna wersja tablicy znad baru znajduje się na zubatypes.cz.

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

  • Mam pytanie. Czy w tych knajpach w których byłeś można dogadać się z obsługa po angielsku czy możne nawet po polsku???

    • Myślę, że spokojnie dogadasz się nawet po Polsku, oczywiście pod warunkiem, że nie będziesz zadawać "trudnych pytań".

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018