[Miodne] Cud miód i smakowa korupcja…

Kto zna mój gust piwny wie, że chętniej wybieram piwa ciemne. Dziś opiszę piwo które mnie urzekło tuż po odkapslowaniu.

MIODNE
Producent: Browar Kormoran
Ekstrakt: 15,5%
Alkohol: 5,7%

Bardzo ładna etykieta utrzymana w „drewnianym” klimacie na której widnieją pszczółki na plastrze miodu oraz apetyczne kłosy opadające na dość oryginalną nazwę „Miodne”. Krawatka również stylowa z hasłem browaru „Regionalne z Warmii i Mazur”. Na tyłach kilka informacji ciekawych i przydatnych, plus za podanie zawartości ekstraktu 15,5%.

Otwieram butelkę i czuję coś bardzo przyjemnego, zaciągam się zapachem i jeszcze raz, jeszcze raz, nie mogę się oderwać. Pachnie pięknie. Z zapachu świeżego miodu wyłania się woń palonego słodu, czegoż więcej można chcieć?

Przelewam do szklanki, piwo faktycznie jest ciemne, nie czarne, ale ciemne takie bardziej rubinowe. Pokrywa je dość ładna piana, która szybko się ulotniła.

Czas na najważniejszy element recenzji. Smak jest wspaniały, tego spodziewałem się od idealnego ciemnego, miodowego piwa. Wyczuwalny jest prawdziwy miód, kiedyś piłem jakieś piwo miodowe i miód trącił sztucznym – tutaj nic z tech rzeczy. Przez dość intensywny miodowy aromat przebija się szlachetny i bardzo przyjemny smak palonego słodu. Po przełknięciu znów do głosu dochodzi miód i tak te smaki się przeplatają…aż ze szklaneczki zniknie cała zawartość.

Nie myślałem, że będę tak słodził jakiemukolwiek trunkowi, wszystkie starałem się oceniać trzeźwo i obiektywnie, jednak Miodne z browaru Kormoran skorumpowało mnie swoim smakiem i zapachem, przez co wystawiam mu najwyższą możliwą notę.

Ja chcę jeszcze raz…

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018