Categories: publicystyka

Grzaniec czyli przepis na piwo grzane "po mojemu"

Dziś nie będę opisywał/recenzował żadnego piwa. Chciałbym podzielić się z Wami moim sposobem na przyrządzenie grzanego piwa. Mój sposób na „grzańca” nieco różni się od przepisów najczęściej spotykanych na internetowych stronach o gotowaniu.

Całkiem niedawno dostałem w prezencie czteropak piwa Wojak w „konserwie”. Jako, że darowanemu koniowi w zęby zaglądać nie mam zamiaru, trzeba go jakoś spożytkować.

No ale do rzeczy. Wiele przepisów na piwo grzane nakazuje by napój wlewać do garnka energicznie, tak by wytworzyło się jak najwięcej piany. Gdy robiłem grzańca tym sposobem piana wraz z gazem ulatniała się w czasie gotowania nie pozostawiając po sobie nawet śladu. Zastosowałem więc manewr odwrotny – nalałem piwo (niecałą puszkę) delikatnie, po ściankach garnka, tak żeby spieniło minimalnie i odstawiłem na mały ogień. Podczas gdy zasadnicza część piwa grzała się do kufla nałożyłem dwie łyżeczki miodu, dosypałem do tego dość sporo przyprawy korzennej następnie zalewając całość resztką piwa, która pozostała w puszce – dokładnie to wymieszałem i dodałem goździki.

Gdy piwo trochę się podgrzało (trochę, to ma być piwo grzane, a nie zagotowane) na powierzchni zaczęła pojawiać się piana, gdy „kożuszek” pokrył już całe lustro cieczy wyłączyłem ogień i delikatnie zacząłem przelewać ciecz do kufla – utworzyła się bardzo ładna pianka, która niestety zaczęła bardzo szybko znikać. Bezpośrednio przed wypiciem jeszcze zamieszałem napój tak by przyprawy i goździki „fruwały” w piwie.

Składniki:
– 0,5 l jasnego, w miarę mocnego lagera (dobre efekty uzyskuje na Sarmackim z Biedronki, poważnie)
– przyprawa korzenna (może być do piernika)
– 2 łyżeczki miodu
– 2-3 goździki

Tak przygotowany napój bardzo dobrze rozgrzewa, a przy tym ma przyjemny miodowo-korzenny smak. Świetnie też nadaje się jako domowy sposób na zimowe i jesienne przeziębienia. Smacznego!

Ciekawi mnie czy macie jakieś inne, sprawdzone przepisy na dobrego grzańca? Podzielicie się?

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

  • Ja się bardzo chętnie podzielę :) co prawda grzańca robię bardzo podobnie (tzn. gotowa przyprawa + miód), jednak zawsze dodaję jeszcze 3-4 goździki, żeby smak był ostrzejszy oraz wkrajam do garnka dwa 1-centymetrowe plasterki pomarańczy. Gotowe piwo przelewam do kufla przez sitko, żebym nie miał w nim goździków. Do tak przygotowanego napoju dodaję jeszcze świeży plasterek pomarańczy i gotowe.

  • Nie przepadam za grzańcami, chociaż z polskiej koncernówki to jeszcze najlepsza rzecz jaką można zrobić. Polecam dodać żółtko z jajka oraz cynamon.

  • ja dziś kupiłem lokalne piwko Amber naturalny i zrobiłem według przepisu i jest pyszne :) coś czuję że będę często grzał tak ukochanego Amberka

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018