Czy 6 grudnia jest już wpisany do kalendarza „na czerwono”? U wielu „piwnych świrów” na pewno! Kolejny rok z rzędu czekamy nie tylko na Świętego Mikołaja, ale także premierę piwa uwarzonego wg zwycięskiej receptury wybranej w największym polskim konkursie piw domowych.
Piwa z serii Grand Champion Birofilia to już tradycja. Do tej pory w niewielkim cieszyńskim browarze należącym do Grupy Żywiec powstało już pięć różnych stylów uwarzonych pod nadzorem czołowych polskich piwowarów domowych. Pierwszy w 2009 roku był Koźlak Dubeltowy wg receptury Jana Krysiaka. Rok później mogliśmy spróbować Belgian Pale Ale autorstwa Doroty Chrapek. W 2011 swoim zwycięskim Kölschem częstował Jan Szała. W 2012 na Rauchbocka przygotował Andrzej Miller, a w ubiegłym roku aromat amerykańskich chmieli wyłaniał się z odkapslowywanych butelek Brackiego Imperial IPA wg receptury Czesława Dziełaka.
Tegoroczny Grand Champion będzie wyjątkowy. A to za sprawą piwowara, który po raz drugi z rzędu mógł wejść ze swoją recepturą do cieszyńskiego browaru. Przepustką oczywiście był czerwcowy Konkurs Piw Domowych w Żywcu, gdzie o miano najlepszego w 10 kategoriach walczyło aż 750 piw domowych. Wygrał ponownie Czesław Dziełak, który tym razem „wymiótł” konkurencję belgijskim dubblem.
W składzie zwycięskiego piwa znajdziemy słody: pilzneński, pale ale, pszeniczny jasny, abbey, special B, carafa I special; syrop kandyzowany ciemny oraz chmiel w dwóch odmianach: Magnum i Saaz.
Sam styl wywodzi się ze średniowiecznych, belgijskich klasztorów. Z definicji dubbel jest piwem dość mocnym o czerwono-bordowym kolorze. W aromacie bez problemu powinniśmy doszukać się nut karmelu, czekolady, suszonych owoców i charakterystycznych dla większości piw belgijskich przypraw. W smaku możemy oczekiwać owocowej słodyczy i dość wysokiej pełni.
Cieszyński Dubbel według receptury Czesława Dziełaka w sprzedaży pojawi się 6 grudnia, punktualnie o godzinie 18:00. Do tego czasu smak nowego piwa ma pozostawać tajemnicą. Grupa Żywiec zapewnia, że dołoży wszelkich starań, żeby Champion nie wpadł w niepowołane ręce przed tym terminem 😉
Rzecz jasna, jak nowy Grand Champion to i kolejne szkło do kolekcji. W tym roku do „upolowania” jest dedykowany goblet czyli solidny kielich typowy dla wielu piw belgijskich.
Cieszyńskiego Dubbla będzie można nabyć w sieci Tesco oraz „dobrych sklepach piwnych”. Oficjalna premiera i „odszpuntowanie” pierwszej beczki przez samego Czesława odbędzie się w warszawskim Cocktail Barze „Sketch” (plac Marszałka Józefa Piłsudskiego 9). Oprócz samego piwa kucharze przygotują przekąski, które doskonale pasują do ciemnego, esencjonalnego dubbla.
W tym roku będę przypatrywał się temu wydarzeniu z bliska, do czego i Was serdecznie zapraszam! To co, spotykamy się 6 grudnia w Sketchu?
ZOBACZ TEŻ: Grand Champion Birofilia 2014 polał się w Sketchu! – relacja z imprezy.
Artykuł przygotowany w ramach współpracy
z Grupą Żywiec – sponsorem Festiwalu Birofilia.
Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…
Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…
Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…
Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…
Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…
Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…
View Comments
Wie ktoś gdzie będzie można zdobyć to szkło?
Dołączam sie do pytania kolegi....
W wybranych sklepach specjalistycznych, ale z tego co wiem we Wrocławiu w niektórych pokończyło się w pierwszy dzień.
Rok leżakowania zrobił robotę warto było czekać