Categories: piwne recenzje

[Diebiels Premium Altbier] „ikona stylu” z dużego browaru

W cyklu „na niedzielę marka premium” dziś gość z Niemiec, czołowy przedstawiciel stylu Altbier czyli Diebels Premium Altbier.

DIEBELS Premium Altbier
Styl: Düsseldorf Altbier
Producent: Brauerei Diebels

Ekstrakt: 11,5% (?)
Alkohol: 4,9%

Altbier to jeden z typowych niemieckich stylów piwnych. Ciemne (na moje oko półciemne) piwo górnej fermentacji to chluba niemieckich piwowarów z Dortmundu i okolic. Styl ten charakteryzuje się bogatym aromatem niemieckich słodów, szlachetnych chmieli i estrów owocowych. W smaku mocna goryczka ma być skontrowana również wyrazistą słodowością. Do produkcji tradycyjnego alta wykorzystuje się drożdże górnej fermentacji, jednak poprzez prowadzenie fermentacji oraz późniejsze leżakowanie w niższych temperaturach niż ma to miejsce w przypadków innych „ejli” często określa się je mianem „piwa hybrydowego”.

Jednym z najbardziej znanych, przedstawicieli tego stylu jest Diebels z browaru Brauerei Diebels mieszczącego się w miejscowości Issum na zachodnim krańcu Niemiec.

Co ciekawe browar Diebels – według informacji podanej na etykiecie powstały w 1878 roku – aktualnie wchodzi w skład koncernu InBev. Sprawdźmy więc jak wypadnie ubrana w zielono-złote etykiety, „ikona stylu” produkowana przez „duży browar”?

Piwo ma ładną rubiono-miedzianą barwę, przy nalewaniu pokrywa się ładną czapą gęstej, białej piany, która dość szybko redukuje się do „wianuszka” pozostającego przez cały okres degustacji. W zapachu wyczuwalna jest nuta chmielowa i leciutka owocowa słodycz.

W smaku mamy do czynienia ze świetną kompozycją chmielowej goryczki i palonego słodu. Piwo jest wyraźnie goryczkowe, posmaki „palone” pojawiają się dopiero po chwili i są bardzo przyjemne. Całość uzupełniona jest średniointenstwnym kwaskowo-owocowym posmakiem pozostającym na języku na długo po przełknięciu.

Podsumowując Diebels to bardzo fajne, zbalansowane, ale nie pozbawione goryczki piwo. Kolejny po Paulanerze niemiecki trunek, który udowadnia, że koncernowe browary jak chcą to potrafią zrobić coś innego niż nijaki „eurolager”. Alt od Diebelsa to bardzo dobry przedstawiciel stylu, a zarazem smaczne i wysoce pijalne piwo.

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

  • Mała korekta - altbier to lokalny specjał z Duesseldorfu, chociaż faktycznie w Dortmundzie również powstają piwa w tym stylu: Schloesser (DAB) i Clarissen (Hoevels), ale to jedynie kropla w morzu wytwarzanego tam jasnego lagera.
    A z altbierów polecam Uerige - naprawdę dobre piwo.

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018