[Piwo na miodzie gryczanym] Najlepsze polskie piwo miodowe?

Kto do Browaru Jabłonowo nie ma zaufania może je odzyskać po spróbowaniu Piwa na miodzie gryczanym. Produkt oznaczony logo „Manufaktury Piwa Browaru Jabłonowo” okazał się jednym z lepszych piw miodowych na polskim rynku.

PIWO NA MIODZIE GRYCZANYM
Producent: Browar Jabłonowo
Alkohol: 5,2%
Cena: 4,40 zł

Przed spróbowaniem tego bardzo długi się wzbraniałem. Browar Jabłonowo kojarzył mi się z producentem tanich, mocnych, marketowych piw, których zazwyczaj nie dało się wypić. Do tej pory tylko jedno ich piwo uznawałem za bardzo dobre więc sami rozumienie mój brak zaufania.

Ostatnio na wyroby „jabłonowskiej manufaktury” natrafiłem odwiedzając wrocławską Drink Halę. Ryzyk-fizyk do koszyka zapakowałem „miód gryczany” i Trzy Zboża. Choć degustację rozpocząłem od tego drugiego śpieszę wam z opisaniem zdecydowanie smaczniejszego.

Piwo miodowe w swojej ofercie ma już chyba większość szanujących się browarów. Niestety z ich „smakowością” bywa różnie. Są takie mniej słodkie jak np. Raciborskie Miodowe, ale są też takie jak Ciechan Miodowy, które przypadają do gustu miodolubnym niedźwiedziom. Po kawałek miodowego tortu sięgnął nawet koncern Van Pur SA i jego produkt Łomża Miodowe, niestety to ostatnie z trzech wymienionych w tym akapicie wypada chyba najgorzej.

Dziś jednak propozycja browaru Jabłonowo. Na miodzie gryczanym już niejednokrotnie widywałem na różnego rodzaju straganach z „ekologiczną żywnością” czy jakoś tak. Ceny tam zazwyczaj są kosmiczne więc po piwo udałem się do sklepu z piwem, gdzie moja kieszeń aż tak nie ucierpiała. Piwo zamknięte jest w bezzwrotnej butli. Zdobi ją etykieta przypominająca domowej roboty naklejkę na weki.Wszelkie opisy zapisane są czcionką „jakby dziecko w przedszkolu pisało”. Ma to swój ciekawy charakter, jednak niektórzy bardziej marudni twierdzą, że mają problem z czytelnością. Mnie tam się podoba!

Browarnicy z Jabłonowa do produkcji tego trunku użyli: wody, słodów jęczmiennych, gryki, miodu gryczanego, chmieli, aromatu i drożdży. Przez obecność gryki spodziewałem się w piwie posmaku kaszy gryczanej – podczas degustacji nic podobnego nie wyczułem.

Po przelaniu do szklanki piwo prezentuje się ciekawie. Uwagę zwraca na siebie gęsta piana, która niestety redukuje się do cienkiej warstewki. Pod pianą znajduje się mętna, ciemna (ale nie czarna) ciecz. Zapach cukierkowy – pierwsza myśl: będzie słodko! W smaku na szczęście zbyt słodko nie jest. Już w pierwszym łyku czuje się miód, jednak nie jest on zbyt nachalny. Na szczęście nie jest też sztuczny. Słodycz w tym trunku fajnie przełamuje goryczka. Smak uzupełniają karmelowe nuty palonego słodu. Wszystko to sprawia, że Piwo na miodzie gryczanym ze szklanki znika bardzo szybko. Pije się je niezwykle przyjemnie.

Tak, Browar Jabłonowo stworzył jedno z najlepszych, jak nie najlepsze piwo miodowe w Polsce. W moim prywatnym rankingu Piwo na miodzie gryczanym ustawiam w tym samym rzędzie co Miodne warzonye przez browar Kormoran. Podsumowując muszę przyznać, że znacznie bardziej smakują mi piwa miodowe o ciemnym zabarwieniu. Jabłonowskie miodowe, jeśli się nie zepsuje z pewnością na moim stole zagości jeszcze nie raz!

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

  • Fajnie się czyta pozytywną recenzję pijąc jednocześnie takie właśnie piwko. Miodzio :)

  • Piwo faktycznie rewelacja! Dla mnie też najlepsze miodowe. Z tych, które próbowałem smakuje mi jeszcze miodowe Fortuny, choć to już nie to. Gratuluję bloga. Dobra robota! Pozdrawiam

  • Piwo faktycznie rewelacyjne! Najlepsze jakie piłem z miodowych. Jeszcze Fortuna miodowa mi smakuje, ale to już nie to... Gratuluję bloga. Świetna robota! Pozdrawiam

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018