[Piwo Trzy Zboża] Browar Jabłonowo jak chce to potrafi

Po ostatniej pochwalnej recenzji Piwa na miodzie gryczanym przyszedł czas na sprawdzenie czy Browar Jabłonowo trzyma poziom w przypadku pozostałych nowości.

PIWO TRZY ZBOŻA
Producent: Browar Jabłonowo
Alkohol: 5,6%
Cena: 4,70 zł

Dzisiejsza propozycja z jabłonowskiej Manufaktury Piwa to Piwo Trzy Zboża. Jak sama nazwa wskazuje trunek uwarzony został z trzech zbóż, a właściwie słodów: jęczmiennego i pszenicznego oraz żyta. W składzie znajdują się ponadto jeszcze tylko drożdże i woda.

Zanim o smaku kilka słów o opakowaniu. Etykieta stylizowana na żywność ekologiczną. Tło jakby z płóciennego worka, a na nim „nabita pieczątka” z nazwą piwa. Nieco niżej apetyczne kłosy trzech zbóż i informacja „z subtelną nutą jałowca”. Bezzwrotna butelka zamknięta czarnym kapslem z logo jabłonowskiego browaru.

Przelewam do pokalu i pierwsze co widzę to przepiękny ciemno bursztynowy kolor. Ciecz jest mętna i pokrywa ją gęsta drobnoziarnista piana. Zapach jaki unosi się ze szklanki mocno słodowy (jęczmienny). Gdzieś tam w tle może jakieś inne zboża przebijają, ale to tak bardziej jako uzupełnienie.

W smaku też dominuje słód jęczmienny. Nuty pszeniczne i żytnie są bardzo delikatne, dla mnie zbyt delikatne. Gdyby te smaki „innych zbóż” były jakoś mocniej podkreślone byłoby bardzo dobrze, a tak jest tylko dobrze z plusem. Konsumpcji towarzyszy przyjemna goryczka, a samo piwo jest dość treściwe.

Piwo Trzy Zboża jest całkiem smaczne, jednak po niesamowitym Piwie na miodzie gryczanym od Trzech Zbóż wymagałbym czegoś więcej. Warto jednak odnotować fakt, że ktoś w Jabłonowie w końcu zrozumiał, że nie liczy się ilość (także procentów) ale jakość. Piwowarzy z tego browaru w końcu zaczęli warzyć dobre piwo i oby tak zostało.

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

  • Mi to piwo bardzo smakowało. Piłem ostatnio praktycznie same chmielowe, goryczkowe piwa, i słodowość w Trzech Zbożach była dla mnie właśnie tym, czego potrzebowałem! To piwo z miejsca staje się jednym z moich ulubionych, a spróbowałem już naprawdę wielu :).

    Swoją drogą, ciekawostka - następnym dziełem jabłonowskiej Manufaktury ma być klasztorniak w stylu niemieckim! Nie mogę się doczekać.

  • Dopiero dzisiaj spróbowałem. Dla mnie super, ale jest z tym smakiem coś - chociaż ciężko mi to doprecyzować - co nie dokońca pozwala się zgrać nutom. Jak piwo jest schłodzone wypada słabiej niż po ogrzaniu.

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018