Categories: turystyka

Piwny Gdańsk: Browar Piwna

Przemierzając dalej Gdańsk trafiłem na ulicę Piwną, rzecz jasna do Browaru Piwna. Nie będę ukrywał, że temu przybytkowi poprzeczkę zawiesiłem wysoko. Bo czy można inaczej traktować browar w którym warzy się podobno najlepszego pilsa w Polsce?

Stare Miasto, deptaki, Neptun i te charakterystyczne gdańskie wąskie i wysokie kamieniczki. W jednej z nich, a w zasadzie chyba nawet dwóch sąsiadujących ze sobą znajdziemy Browar Piwna. Nazwa browaru jak łatwo się domyślić pochodzi od nazwy ulicy, która nie jest nadana „z czapy”. Za Niemca nosiła ona nazwę Jopengasse – można więc się domyślać, że w tej okolicy dało się skosztować słynnego niegdyś piwa jopejskiego.

Współczesny browar powstał na Piwnej w 2012 roku. W okresie letnim skorzystać możemy z całej masy stolików ustawionych na tarasie i bezpośrednio na chodniku. Wnętrze lokalu sprawia wrażenie niedużego. Tuż przy drzwiach ustawiona została 850 litrowa warzelnia produkcji słowackiej, zrobiona ze stali nierdzewnej. Do tego mamy kilka stolików, bar i lodówkę oraz półkę z gadżetami, szkłem i produktami”na wynos”.

Sala na większe imprezy mieści się „pod pokładem” gdzie znajdują się też tanki leżakowe, a jest ich… dużo 😉 Zapomniałem dokładnie ile, ale z pewnością kilkanaście. Za mieszanie w kadziach warzelnych odpowiada tutaj Wojciech Piasecki-Wieliczko – piwowar utytułowany m.in. na ostatnich Birofiliach.

Recenzja Dry Stoutu pojawiła się na blogu już jakiś czas temu, więc od razu przejdę do Pilsa, tego podobno najlepszego w Polsce 😉 Faktycznie jest to dobre piwo, mocno goryczkowe z ładnym ziołowym aromatem. Całość trochę popsuł minimalny zapach gotowanej kukurydzy, ale mimo tego piwo można uznać za solidne.

Z kolei sezonowy Mild (wg receptury piwowara domowego Dariusza Cieśli) to absolutnie mistrzostwo. Nie spodziewałem się, że z tego stylu można „wyciągnąć” tak ciekawe piwo. Intensywny aromat świeżo palonej kawy łączy się z doskonale zbalansowanym smakiem słodu, karmelu i kawy. Całość lekka i niezwykle pijalna. Jeżeli piwa wyspiarskie na Piwnej zawsze wychodzą tak dobrze to mogę tylko żałować, że wyjechałem z Gdańska przed premierą angielskiego bittera 🙁

Podsumowując na piwnej warzą dobre piwo i warto tu wracać, oj warto!
Tyle w tym temacie 😉

Zobacz też relacje z innych gdańskich browarów: Browaru Lubrow i Brovarnii Gdańsk.

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018