[Koźlak Eksportowy] "Koziołek" z Witnicy na dobry poczatek

Witam serdecznie w moim nowym blogu poświęconym jednemu z najlepszych napojów świata. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie czuję się piwnym specjalistą i będę publikował tu wyłącznie własne opinie na temat trunków, które miałem przyjemność próbować. Tyle wstępu a teraz bez zbędnego gadania chciałbym przejść do opisu pierwszego z piwek.

Wczoraj wieczorem miałem okazję próbować Koźlaka Eksportowego z witnickiego browaru. Nie był to mój pierwszy kontakt ze świetnymi wyrobami browaru Boss.

Koźlak Eksportowy
Producent: Browar Witnica S.A.
Pojemność: 500 ml (butelka zwrotna)
Alkohol: 5,8%
Ekstrakt: 13%

Pierwszy rzut oka na butelkę: charakterystyczna dla piw z Witnicy, zwrotna (niestety tylko w sklepach gdzie serwują wyroby ów browaru). Naklejka bez szaleństwa ale całkiem ładna z sympatycznym zwierzakiem.

Po oględzinach wstępnych przyszedł czas na otwarcie, przelanie do szklanki i zachwyt kolorem. Na pierwszy rzut oka czarny, jednak patrząc pod światło spostrzegłem barwę dojrzałego owocu wiśni, niektórzy mówią że to kolor ciemnej miedzi.

Smak opisywanego trunku bardzo mi odpowiada, wyczułem charakterystyczny dla ciemnych piw aromat palonego słodu i choć nie widzieć czemu spodziewałem się bardziej wytrawnego piwa Koźlak z Witnicy okazał się słodkawy (nie słodki) i bardzo przyjemny w smaku.

Ogólnie piwko przypadło mi do gustu i zapewne jeszcze kiedyś do niego wrócę. Szkoda, że w moim mieście dostępne jest wyłącznie w sklepach specjalistycznych, może trzeba przeprowadzić się w lubuskie?

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

  • W Lubuskim jedyne dostępne z browaru Witnica jest "Lubuskie". W Świebodzinie, M-czu czy Sulechowie ciężko dostać inne.

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018