Categories: publicystyka

Czy browary dolewają wody do piwa?

Dzień bez (piwnej) afery, dniem straconym! Wczoraj moich znajomych na Facebooku zelektryzowała informacja o tym, że piwo robi się z żółci bydlęcej, dziś zaglądam do newsów i widzę szokujące odkrycie amerykańskich nauk… znaczy się byłych pracowników browaru.

Na stronach ekonomicznych Rzeczpospolitej czytamy, że amerykańscy konsumenci chcą oskarżyć browar Anheuser-Busch zajmujący się m.in. warzeniem popularnego Budweisera (tego amerykańskiego, nie czeskiego) o to, że od 2008 roku dolewa do swoich produktów wody. Ale czy jest to aż taki grzech żeby żądać milionowych odszkodowań?

Piwosze zza oceanu twierdzą, że są oszukiwani przez browar, który „dolewając wody do piwa nie dostarcza im odpowiedniej ilości alkoholu w złocistym trunku”. Piwowarzy odpowiadają, że wniosek jest bezzasadny, a informacje podawane na etykietach ich produktów są zgodne z prawem. Nie mają też wątpliwości co do jakości produkowanego przez siebie piwa. Podstawą do złożenia pozwu przeciwko browarowi mają być zeznania byłych pracowników browaru, którzy twierdzą, że „eksperymenty piwno-wodne” w Anheuser-Busch rozpoczęły się po włączeniu zakładu w skład grupy InBev w 2008 roku.

Choć sprawę znam jedynie z przekazów medialnych z dużym prawdopodobieństwem mogę podejrzewać, że chodzi tu o coś co w bardzo prosty sposób można wytłumaczyć za pomocą trzech literek: HGB.

Metoda High Gravity Brewing polega na tym, że warzy się piwo o wysokiej gęstości np. 16 °blg, a następnie (np. po procesie fermentacji) tak przygotowany koncentrat rozcieńcza wodą do osiągnięcia żądanej wartości np. popularnych 12 °blg. Proces taki pozwala przyspieszyć czas produkcji, a także zwiększyć moce produkcyjne.

Według Wikipedii metoda ta za oceanem znana była już podczas II wojny światowej. W późniejszym czasie HGB upowszechniło się na pozostałych kontynentach i jest popularną metodą stosowaną przez ogromne browary produkujące piwo na skalę przemysłową.

Czy polskie browary stosują HGB?

Oczywiście, że tak! Choć nie posiadam szczegółowych statystyk myślę, a wręcz jestem przekonany że zdecydowana większość piw wypijanych przez przeciętnego polskiego konsumenta powstaje właśnie przy zastosowaniu High Gravity Brewing. Browary warzące metodą HGB raczej chwalą się tym niechętnie, zamiast skrótu wolą używać określeń będących synonimem „nowoczesności”.

Czy HGB jest złe? Podobno i przy użyciu tego typu warzenia można stworzyć bardzo dobre piwo, niestety w mojej opinii polskim zakładom wciąż wychodzi to średnio – może po prostu nie trafiają w mój gust. No ale być może to wina receptur a nie samej metody.

Czy są w Polsce browary, które nie stosują HGB?

No pewnie, że są i jest ich całkiem sporo! Większość polskich małych i średnich browarów (w tym oczywiście rzemieślniczych) stosuje „tradycyjne metody”. Wyroby „wolne od HGB” można także znaleźć w portfolio tzw. „browarów koncernowych” – za przykład niech posłuży choćby piwo Brackie z Cieszyna, które fermentowane jest w otwartych kadziach.

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

  • Nie kupuję już od kilku lat piw które jak się czyta na etykiecie mają tylko i wyłącznie SŁÓD JĘCZMIENNY i nic więcej. To nic innego jak HGB !!!

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018