Categories: wydarzenia

Browarnicy z nieistniejących browarów we Wrocławiu świetowali Dzień Piwowara

Z datą Dnia Piwowara bywa różnie, u nas ostatnio przyjęło się, że Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara obchodzimy 5 sierpnia. Z tej okazji we Wrocławiu odbył się Zjazd Pracowników Byłych Wrocławskich Browarów, który dla ludzi pamiętających piwowarskie tradycje tego miasta był doskonałą okazją do powspominania starych dobrych czasów.

Ilekroć przejeżdżam ul. Jedności Narodowej i spoglądam na obdrapany napis „browar” na jednej z wież ceglanego kompleksu robi mi się smutno. Ostatni prawdziwie wrocławski Piast z browaru przy Jedności wyjechał w Polskę w 2006 roku i niestety nie pamiętam smaku tego piwa, chociaż wtedy już pewnie pozwalałem sobie na trochę więcej niż spijanie pianki z kufla. Z opowieści mojego taty wiem, że w czasach świetności w okolicach browaru roznosił się intensywny zapach słodu i gotowanego chmielu, a przy obecnej do dziś, nadszarpniętej przez ząb czasu tabliczce „sprzedaż piwa” bywało gwarno jak w ulu.

Jeszcze młodszy byłem gdy zamykał się „Mieszczuch” czyli Browar Mieszczański z ulicy Hubskiej. Naturalnym więc jest, że nawet nie kojarzę jak wyglądały etykiety wspominanych nieraz przez starszych znajomych „niepasteryzowanych baryłek”.

Smak wrocławskiego piwa z lat wyżej wspomnianych z pewnością doskonale pamiętają uczestnicy wtorkowego Zjazdu Pracowników Dawnych Wrocławskich Browarów zorganizowanego przez właścicieli i zlokalizowanego w powstającym Browarze Stu Mostów.

Pracownicy Browaru Piastowskiego w okresie jego działalności mięli wiele okazji do utrwalenia sobie tego smaku. Jak wspominała jedna z uczestniczek zjazdu – każdy pracownik browaru po zakończonym dniu pracy miał prawo do odbioru dwóch butelek na portierni. Inny z uczestników imprezy wspominał swoją wyprawę do oddalonego od Wrocławia o jakieś 100 km Radkowa, chciał nawet wskrzesić tamtejszy browar. Niestety po podliczeniu kosztów remontu, które przewyższyły cenę nieruchomości musiał zrezygnować ze swojego planu. Niestety podobnie wygląda sprawa Browaru Sobótka i pewnie jeszcze wielu innych budynków w których niegdyś pachniało chmielem.

Wydaje się, że miejsce zjazdu nie było przypadkowe. Impreza w nowo powstającym browarze miała wskazać, że tradycje browarnicze Wrocławia zostają wskrzeszone. Z resztą z sympatycznego tłumu (trzeba przyznać, że frekwencja dopisała) nie raz dało się słyszeć, że Wrocław zasługuje na swój browar i to nie jeden!

Oczywiście nie należy zapominać, że w stolicy Dolnego Śląska lub jak kto woli po prostu Śląska od 1992 roku w piwnicach Nowego Ratusza do dziś działa pierwszy w historii III RP browar restauracyjny. To właśnie na warzelni zamontowanej przez Bogdana Spiża od zamknięcia Piasta opiera się ciągłość historyczna browarnictwa wrocławskiego.

Organizatorzy spotkania zaznaczają, że Zjazd jest pierwszym ale nie ostatnim. Mam cichą nadzieję, że w przeciągu kilku lat do nazwy imprezy będzie można dorzucić słówko „… i obecnych”, bo życzyłbym sobie i innym „piwolubnym” mieszkańcom Wrocławia, żeby otwarcie Stu Mostów nie było jedynym otwarciem nowego browaru w tym dziesięcioleciu!

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018