Categories: piwne recenzje

[Zamojskie Pszeniczne] Banan ponad wszystko!

Co tam Panie słychać na wschodzie? Tym trochę bliższym, niż wschodni „wielki brat”, rzecz jasna. Mowa o wschodnich częściach Polski czyli Zamościu. Sprawdźmy, jak bądź, co bądź restauracyjny Browar Zamość poradził sobie z pszenicą.

Patrząc na piwne menu zamojskiego browaru można by rzec: Nuuuuda, przed bardzo duże „N”. Jasne, ciemne, pszeniczne – szczerze mówiąc, trochę się zdziwiłem, że jeszcze w jakimś browarze trzymają się tej „restauracyjnej” konwencji. No ale cóż, jeśli to komuś wystarcza… to jestem gotów się tego nie czepiać. O ile robi się to dobrze!

Piwo dostałem w prezencie od rodziców, którzy korzystając z uroku urlopu, odwiedzili rodzinne strony na wschodnie. Zamojskie pochodzi z browaru restauracyjnego, ale o dziwo nie zostało zakupione przy kominie, ale w jednym z zamojskich marketów wiodącej marki.

ZAMOJSKIE PSZENICZNE
Browar: Zamość
Ekstrakt: 12%
Alkohol: 5,2%
Goryczka: ok. 25 IBU

Parametry w normie, jedynie deklarowany poziom goryczki jak na styl dość wysoki. Ciekawe czy coś będzie czuć.

Wizerunkowo ciekawie – butelka pomalowana na czarno. Napisy skromne, ale wyglądają całkiem przyjemnie. Bez zbytniego przesadyzmu.

Piwo koloru żółto-pomarańczowego nalewa się z ładną, gęstą pianą. Niestety biały kożuch dość szybko redukuje się do 5, maks 7 milimetrowego pierścienia. W aromacie przede wszystkim banany. Drugi plan to lekka słodowość.

W smaku dość intensywne, słodkie banany całkiem nieźle współgrają z bardzo delikatną kwaskowatością. Nuta goździka minimalna, podobnie jak goryczka. Wysycenie jak na pszenicę nie jest wysokie, ale mi to jakoś specjalnie nie przeszkadza.

Zamojskie Pszeniczne to całkiem przyjemne piwo. Wydaje się, że piwowar w tym przypadku mocno celował w styl i to mu się udało. Dla mnie zdecydowanym plusem jest to, że nuty kwaskowe są dobrze skontrowane bananową słodyczą. Takie hefeweizeny lubię!

Bartosz Senderek

Jestem gościem dla którego piwo to coś więcej niż alkohol! Parę lat temu piwo stało się ważnym elementem mojego życia. W pewnym momencie zauważyłem, że czteropak popularnego jasnego pełnego przestał mnie bawić. Zacząłem szukać czegoś ciekawszego i tak trafiłem na barwny świat piwa innego niż to z telewizyjnych reklam!

View Comments

  • Pod koniec sierpnia kupowałem tam prócz jasnego, ciemnego i pszenicy jeszcze "sezonowego" pilsa z miętą. Piwo było bardzo perfumowe, w aromacie zero mięty głównie lawenda, w smaku mięta się pojawiała na szczęście niezbyt mocna ale wyczuwalnie przebijała się przez kwiaty. Wg mnie opisywany przez Ciebie weizen z tych wszystkich czterech sprawdzanych przeze mnie piw był najlepszym.

Share
Published by
Bartosz Senderek

Recent Posts

[Profesja Pilot] Niskoalkoholowe piwo APA – idealne gdy procenty są zbędne

Pilot z Browaru Profesja to idealne piwo, gdy chodzi o smak, a procenty są zbędne.…

6 kwietnia 2020

Winnica Niemczańska. Tak się robi wino na Dolnym Śląsku

Winnice z Dolnego Śląska zdobywają serca miłośników wina. Winnica Niemczańska z oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów…

18 marca 2020

Czy piwosz może szczerze pokochać wino? Historia w trzech aktach

Legenda głosi, że piwowarzy i winiarze żyją ze sobą jak pies z kotem. Sporo w…

17 lutego 2020

Ile promili ma się po piwie kraftowym?

Zastanawialiście się kiedyś ile promili ma się po wypiciu jednego piwa AIPA? Zawartość alkoholu w…

2 lutego 2020

Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i Warsztaty Piwowarskie 2018 [WIDEO]

Podobnie, jak przez ostatnie 8 lat, tak i w tym roku nie mogłem odpuścić udziału…

10 czerwca 2018

[Birell Belgian Wit] Bezalkoholowy witbier, czy to ma sens?

Niektórzy twierdzą, że piwem bezalkoholowym można się struć. Inni, że picie takiego jest kompletnie bez…

6 czerwca 2018