Spontaniczny przegląd nowości: Styczeń 2015

Cały weekend zbierałem się do wyjścia na tzw. „miasto” celem poznania kilku nowych smaków. W piątek się nie udało, w sobotę się nie udało, nadrobiłem w niedzielę. Misja okazała się niezwykle udana bo trafiłem na 5 świetnych piw!

pokal w kontynuacjiJakoś tak się złożyło, że dawno na blogu nie było żadnych recenzji, dlatego dziś w trochę luźniejszej niż zwykle, grupowej formie postaram podzielić się z Wami moimi odczuciami z wczorajszego „przeglądu nowości”.

No to lecimy:

Genius Loci Illuminatus

Kontraktowy wrocławski browar Genius Loci jeszcze „pachnie nowością”. Pierwsze dwa dzieła to Pils – „czeska dziesiątka” i American Sasion.

Ten drugi o nazwie Illuminatus zwiastuje, że Genius Loci będzie ciekawą propozycją na polskim rynku browarniczym. Mętne piwo koloru blado-pomarańczowego charakteryzuje się średnio-intensywnym ale za to bardzo rozbudowanym aromatem. Znajdziemy tu owoce, zioła i odrobinę przypraw. W smaku jest podobnie na pierwszym planie cytrusy, w tle lekko drapiące w język przyprawy, a wszystko to uzupełnione łagodną, przyjemną goryczką. Piwo pije się z ogromną przyjemnością i po skończeniu jednej szklanki chce się sięgnąć po następną.

Czy piwowar może sobie wymarzyć lepszy start?

Pracownia Piwa ALTernatywa Niemiecka

Pracownia Piwa kontynuuje tradycję warzenia wspólnie z piwowarami domowymi. Tym razem podjęto dwie współprace. Pierwszą jest altbier uwarzony wspólnie z Volkerem Quante – członkiem stowarzyszeń piwowarskich z obu stron Odry.

ALTernatywa Niemiecka to piwo miedziane o przyjemnym cukierkowym zapachu. W smaku wyraźnie goryczkowe, skontrowane lekkim karmelem i nutami słodowymi. Całość raczej wytrawna i mocno pijalna, ot takie „wesołe piwko” do wypicia nawet w większej ilości.

Pracownia Piwa Szkot w Krakowie

Z drugiej strony mamy do czynienia z mocarzem o szkockim rodowodzie, według receptury Łukasza Kantora. Styl Wee Heavy czyli mocne szkockie ale nie jest specjalnie popularnym na naszym rynku, oprócz Szkota w Krakowie z krajowych przychodzi mi do głowy jeszcze tylko jedno piwo z tego gatunku – Nessie z zielonogórskiego Hausta.

Piwo urzekło mnie swoim niesamowitym intensywnym aromatem. Wywąchałem tam wanilię, czekoladę, ciasteczka i całą gamę przyjemnej słodyczy. Zdecydowanie jedno z ładniej pachnących piw z jakim miałem okazję obcować w całym swoim życiu. W smaku jest podobnie: słodko i intensywnie, a na dodatek mamy do czynienia z „likierową kleistością”. Trunek wybitnie deserowy, świetny!

Widawa Porter Bałtycki Wędzony

To piwo nie jest już nowinką „pierwszej świeżości”, ale do tej pory nie miałem okazji spróbować, powszechnie wiadomo, że z Wrocławia „bliżej” mi na piwo do Warszawy czy Poznania niż do Chrząstawy… 😉 No ale nie o tym…

Wędzony porter z Widawy to ciemne, praktycznie nieprzejrzyste piwo o intensywnym aromacie wędliniarskiej wędzonki, którą uzupełniają „ciemne nuty” kawy i czekolady. W smaku również dominuje dym, jednak bez problemu da się zauważyć „czarne przyjemności”. Całość raczej w kierunku wytrawnym.

Doctor Brew Barley Wine

Wieczór zaczął się na wrocławskim browarze kontraktowym i na „wrocławskim kontrakcie” się skoczy, tyle że innym. Podobno w sobotę na premierze po RISy i Barleye od Doctora Brew ludzie się mało co nie pozabijali… W niedzielę można było próbować już na spokojnie.

Nowość od „doktorów” to połączenie słodyczy z zacną goryczką i cechami amerykańskich chmieli. W aromacie intensywne owoce cytrusowe i odrobina karmelu, wszystko jak przystało na rasowe Imperial IPA… Tylko zaraz? To miał być Barley Wine!

Jak smakował FDP 2014? Obiecałem, że opowiem Wam jakie ciekawe piwa udało mi się zdegustować na Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa. W ciągu trzech wspaniałych festiwalowych dni udało mi się zdegustować kilka premier i nadro...
IV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa – błoto nie było najważniejsze… To nie błoto, a piwo było najważniejszym elementem weekendowej imprezy, która odbyła się na Zamku w Leśnicy. IV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa mimo, iż pogoda w tym roku niezbyt dopisała znów przyci...
Dampfbier z Chrząstawy Małej Browar Widawa z podwrocławskiej Chrząstawy Małej kilka dni temu otrzymał nagrodę Bractwa Piwnego dla najlepszego mikrobrowaru w Polsce. W uzasadnieniu mogliśmy przeczytać, że browar nie boi się eksper...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *