[Samson Černý] Ciekawe piwo za rozsądne pieniądze

Witam ponownie, dziś czas na przetestowanie kolejnej pozycji nabytej podczas ostatniej wizyty u naszych południowych sąsiadów. Dziś zaprezentuję wam piwo z Czeskich Budzejowic, nie będące Budvarem, czarny wytwór miejskiego browaru czyli:

SAMSON Černý
Producent: BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR
Typ piwa: výčepní tmavé
Alkohol: 3,6%
Cena: 9,50

Kto myślał, że w Czeskich Budziejowicach produkuje się tylko jeden gatunek piwa jest w błędzie. W tym mieście oprócz koncernowego Budweiser Budvara produkowane są piwa marki Samson. Kiedyś miałem okazję spróbować tego piwa w jasnej wersji i z tego co pamiętam było całkiem niezłe, a przy tym zaskakiwało niewygórowaną ceną.

Jako fan ciemnych napitków niezmiernie ucieszyłem się gdy na półce w Tesco zauważyłem Samsona Černego. Piwo pomiędzy innymi prezentowało się całkiem okazale, ciemna etykieta ze złotymi wykończeniami – to musi być coś dobrego.

Piwo ma kolor dojrzałej wiśni, pokryte kremową niezbyt bujną pianą. W smaku dominuje nuta palonego słodu z której przebijają bardzo lekkie smaczki karmelu. Czarnego Samsona na pewno nie można zakwalifikować do piw słodkich, jednak nie jest to też piwo w pełni wytrawne. W pewnym momencie degustacji poczułem coś jakby smak gorzkiej czekolady.

Podsumowując Samson to bardzo ciekawa propozycja za rozsądne pieniądze.

Portery bałtyckie nie tylko z browarów regionalnych Porter bałtycki z browaru rzemieślniczego to na polskim rynku rzadki widok. "Piwowarski skarb Polski" to raczej domena browarów średnich, a maluchy chętniej wybierają nieco bardziej hipsterską opcję c...
Bohater czeskiej kreskówki na piwie z polskiego lasu My mieliśmy Reksia, a Czesi Krecika. Można w sumie powiedzieć, że do dziś mają. Bohater kreskówki Zdenka Milera to wciąż jedna z popularniejszych pamiątek, jakie możemy dostać w Pradze. Nie kojarzę je...
Stout z owocowymi płatkami Wiśnia, gruszka, whisky okraszone czekoladowością solidnego wyspiarskiego stoutu - na taki pomysł wpadł piwowar powstałego na przełomie 2015 i 2016 roku Browaru Hopkins. Historia jakich wiele, trze...

Komentarz [1]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *