[Radegast Extra hořký] Specjalne czeskie, mocno goryczkowe piwo
Dziś kolejny z rodziny Radegastów. Tym razem ze specjalnej warki, która podczas mojego ostatniego pobytu w Czechach była już na wykończeniu.
Radegast Extra hořký
Producent: Pivovar Radegast Nošovice
Właściciel: Plzeňský Prazdroj a.s.
Ekstrakt: 15,6%
Alkohol: 6,5%
Na początku wydawało mi się, że upolowanie extra horkiego Radegasta będzie graniczyło z cudem. Pani w jednej z knajpek powiedziała „proszę pana, było ale kilka tygodni temu”. Przekonany, że się spóźniłem zaprzestałem poszukiwań. Gdy zobaczyłem to piwo w jednym z supermarketów w Czeskim Cieszynie nie mogłem przejść obok obojętnie.
Radegst Extra Horky to specjalna edycja piwa Radegast wypuszczona w lecie 2011. Jej cechą szczególną ma być wysoka gorycz. Piwo ma też nieco więcej ekstraktu i alkoholu. Zamknięte jest w standardowej dla Radegastów butelce, standardowe są też etykiety – ta sezonowa jest czerwona i w centralnym miejscu widnieje napis „extra horky”.
Po piwie należałoby się spodziewać solidnych doznań chmielowych, jednak tak nie jest. Z butelki unosi się wyraźnie słodowy zapach. Piwo ma ładny ciemno-złoty kolor i pokryte jest mocno podziurawioną pianą, która szybko znika.
W smaku jest faktycznie „horkie”, goryczka zdecydowanie dominuje, jednak nieco hamowana nutami słodowymi. Piwo jest bardzo aromatyczne i przez cały czas degustacji ani na chwilę nie przestaje nam towarzyszyć gorycz. Niestety nie jest ona aż tak silna jak w Ataku Chmielu czy innych bitterach, ale jest całkiem przyzwoita.
Jeśli ktoś lubuje się w piwach mocno chmielonych Radegast Extra Horky powinien mu posmakować. Sądzę jednak, że w większych ilościach ta gorycz może zmęczyć. Po jednej szklanicy wolałem sięgnąć po coś bardziej słodowego – drugi taki musiałbym już „męczyć”.
Wiele razy piłem Radegasta. Tego nie próbowałem. Myślę, że jednak czeskie piwo nie jest już dla nas tak atrakcyjne jak kiedyś.