[Franziskaner Weissbier Kristallklar] Krystaliczna pszenica

Jedna z najbardziej znanych cech piw pszenicznych? Są mętne! Z tym, że nie zawsze… Obok popularnych hefe-weizenów (piw drożdżowo-pszenicznych) możemy też spotkać kristal-weizeny czyli „pszeniczniaki” z odfiltrowanymi drożdżami. Taki egzemplarz znajdziemy m.in. w portfolio bawarskiego browaru Spaten-Franziskaner-Bräu.

Franziskaner Weissbier KristallklarFRANZISKANER WEISSBIER KRISTALLKLAR
Kraj poch.: Niemcy
Styl: Kristal Weizen
Ekstrakt: 11,8 %
Alkohol: 5,0 %
Cena: 4,49 zł

Spaten-Franziskaner-Bräu słynie z produkcji piw pszenicznych. W swojej ofercie ma kilka rodzajów pszenicznego trunku m.in. klasyczny hefe-weizen, pszenicę ciemną, lekką, bezalkoholową oraz filtrowaną. Ja na tapetę postanowiłem wziąć tą ostatnią. Chętnie spróbowałbym też tej lekkiej o ekstrakcie coś w okolicach 7 blg, ale niestety w Polsce nigdzie jej nie uświadczyłem. To mogłoby być coś na tropikalne europejskie upały 🙂

Opakowanie klarownego Franziskanera jest zgodne z całą serią. W tym przypadku szczęśliwy zakonnik z kuflem piwa umieszczony jest na szaro-srebrnej etykiecie. Całość dość minimalistyczna, ale chyba właśnie minimalizm jest jedną z podstawowych wartości franciszkańskich.

Franziskaner Weissbier Kristal WeizenJasno-żółte, idealnie klarowne piwo nalewa się z piękną śnieżnobiałą czapą gęstej piany. Ta po chwili redukuje się do centymetrowej powłoki. Zapach średnio-intensywny typowy dla piw pszenicznych, jest odrobina banana, trochę goździka.

W smaku kristal od Franziskanera wypada całkiem przyjemnie ale trochę brakuje mu „pazura”. W pierwszym momencie pojawia się zbożowa słodowość uzupełniona delikatną bananową słodyczą. Wszystko to całkiem niezłe, ale jak na mój gust mogłoby być nieco bardziej wyraziste i zarazem orzeźwiające. Wysycenie średnio-wysokie, pasujące do całości.

Franziskaner Kristallklar to całkiem przyjemne piwo, jednak nie wybitne. Zastanawiam się w jakim stopniu filtracja wpłynęła na ugładzenie smaku tego piwa?

3 komentarze

  • Ciekawa recenzja, muszę spróbować aby samemu ocenić.

  • Dawid

    Piłem hefe-weizen jak i kristall i różnica jest porażająca na minus dla kristall.
    Hefe ma wyrazistą nutę bananową, kristall również ją ma ale mniej wyczuwalną. Niestety, w moim przypadku, zaraz po „bananach” pojawiał się dziwny, metaliczny posmak.

    • Łukasz Brzozowski

      Dawid, ten metaliczny posmak to wada produkcyjna, przeważnie wynikająca z uszkodzenia tanku w którym piwo warzono. Ja wczoraj piłem Kristallklara i kompletnie nie wyczuwałem ani goździków ani bananów. Piana była mało gęsta i zniknęła po chwili. Teraz jestem po Pszeniczniaku Ambera i tutaj mam prawie że książkowego Weizena. Nie wiem czy mój Franciskaner był z wadliwej serii, ale na tle Ambera wypadał jak jakieś piwo za 1,5 złotego.

      Pozdrawiam

Skomentuj Łukasz Brzozowski Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *