[Diebiels Premium Altbier] „ikona stylu” z dużego browaru

W cyklu „na niedzielę marka premium” dziś gość z Niemiec, czołowy przedstawiciel stylu Altbier czyli Diebels Premium Altbier.

DiebelsDIEBELS Premium Altbier
Styl: Düsseldorf Altbier
Producent: Brauerei Diebels

Ekstrakt: 11,5% (?)
Alkohol: 4,9%

Altbier to jeden z typowych niemieckich stylów piwnych. Ciemne (na moje oko półciemne) piwo górnej fermentacji to chluba niemieckich piwowarów z Dortmundu i okolic. Styl ten charakteryzuje się bogatym aromatem niemieckich słodów, szlachetnych chmieli i estrów owocowych. W smaku mocna goryczka ma być skontrowana również wyrazistą słodowością. Do produkcji tradycyjnego alta wykorzystuje się drożdże górnej fermentacji, jednak poprzez prowadzenie fermentacji oraz późniejsze leżakowanie w niższych temperaturach niż ma to miejsce w przypadków innych „ejli” często określa się je mianem „piwa hybrydowego”.

Diebiels - altbier

Jednym z najbardziej znanych, przedstawicieli tego stylu jest Diebels z browaru Brauerei Diebels mieszczącego się w miejscowości Issum na zachodnim krańcu Niemiec.

Co ciekawe browar Diebels – według informacji podanej na etykiecie powstały w 1878 roku – aktualnie wchodzi w skład koncernu InBev. Sprawdźmy więc jak wypadnie ubrana w zielono-złote etykiety, „ikona stylu” produkowana przez „duży browar”?

Diebiels Premium AltbierPiwo ma ładną rubiono-miedzianą barwę, przy nalewaniu pokrywa się ładną czapą gęstej, białej piany, która dość szybko redukuje się do „wianuszka” pozostającego przez cały okres degustacji. W zapachu wyczuwalna jest nuta chmielowa i leciutka owocowa słodycz.

W smaku mamy do czynienia ze świetną kompozycją chmielowej goryczki i palonego słodu. Piwo jest wyraźnie goryczkowe, posmaki „palone” pojawiają się dopiero po chwili i są bardzo przyjemne. Całość uzupełniona jest średniointenstwnym kwaskowo-owocowym posmakiem pozostającym na języku na długo po przełknięciu.

Podsumowując Diebels to bardzo fajne, zbalansowane, ale nie pozbawione goryczki piwo. Kolejny po Paulanerze niemiecki trunek, który udowadnia, że koncernowe browary jak chcą to potrafią zrobić coś innego niż nijaki „eurolager”. Alt od Diebelsa to bardzo dobry przedstawiciel stylu, a zarazem smaczne i wysoce pijalne piwo.

Komentarz [1]

  • Leoncio

    Mała korekta – altbier to lokalny specjał z Duesseldorfu, chociaż faktycznie w Dortmundzie również powstają piwa w tym stylu: Schloesser (DAB) i Clarissen (Hoevels), ale to jedynie kropla w morzu wytwarzanego tam jasnego lagera.
    A z altbierów polecam Uerige – naprawdę dobre piwo.

Skomentuj Leoncio Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *