Czesław Dziełak znów uwarzy Grand Championa!

Tegoroczne „mikołajki” będą belgijskie! Nie RIS, nie CDA, ani nawet Grodziskie. Zwycięzcą żywieckiego Konkursu Piw Domowych na Festiwalu Birofilia okazał się Dubbel. Ciekawostka jest taka, że w Cieszynie drugi rok z rzędu urzędować będzie ten sam piwowar domowy!

Czesław Dziełak to w ostatnim czasie chyba najbardziej popularny piwowar domowy w Polsce. Według jego receptury dla „mas” uwarzono już Imperial IPA w Cieszynie oraz American IPA w Ciechanowie. Wkrótce także wedle jego receptury, która zwyciężyła w konkursie „Prawie jak Grodzisz” będzie warzyć toruński Jan Olbracht.

Czego w zwycięskim piwie szukali sędziowie na Birofiliach?

Dubbel [15-18°Blg.] – podwójne, dubeltowe piwo belgijskie rozpowszechnione przez opactwo Trappistów w Westmalle. Charakterystyczną cechą tego piwa jest użycie cukru lub syropu kandyzowanego. Słód pilzneński lub belgijski oraz odpowiednie drożdże zapewniają piwu złożony i bogaty charakter słodowo-owocowy. Typowe są również akcenty korzenne i delikatna nuta chmielowa kontrująca słodycz i nadająca finiszowi wytrawności. Dominująca słodycz oraz gryzący alkohol stanowią wady. Natomiast silne nagazowanie nadaje piwu lekkości i pijalności.

Festiwal Birofilia 2014

Efekty wyboru sędziów powinniśmy poznać tradycyjne, 6 grudnia!

Wyniki w pozostałych kategoriach prezentowały się tak:

1. Grodziskie [7-8°Blg.]

I   Łukasz Szymkiewicz
II  Andrzej Smyk
III Przemyslaw i Maciej Domagalscy

2. Best Bitter [10-12°Blg.]

I   Szymon Kierszniowski
II  Mariusz Kwiatkowski
III Piotr Tomaszewski

3. American Wheat [10-13,5°Blg.]

I   Tomasz Maciąg
II  Mariusz Karpiński
III Adam i Wojciech Karcz

4. Czeski Pilzner [11-13,5°Blg.]

I   Karol Kościelniak
II  Jan Krysiak
III Paweł Kopciał

5. Schwarzbier – [11,5-13°Blg.]

I   Tomasz Biskup
II  Jacek Domagalski
III Dariusz Dul

6. Rauchbier [12,5-14°Blg.]

I   Jacek Stachowski
II  Stanisław Szeliga
III Mariusz Kwiatkowski

7. Cascadian Dark Ale [14-18°Blg.]

I   Daniel Duda
II  Waldemar Pitala
III Mateusz i Karol Waszczukowie

8. Foreign Extra Stout [14-18°Blg.]

I   Piotr Gwiazda
II  Jacek Michna
III Wojciech Purol

9. Dubbel [15-18°Blg.]

I   Czesław Dziełak
II  Marcin Łabuzek
III Szymon Kiersznowski

10. Russian Imperial Stout [20-25°Blg.]

I   Piotr Tomaszewski
II  Mateusz Kupracz
III Janusz Aleksandrowicz

Drugą równie ciekawą konkurencją był Konkurs Piw Rzemieślniczych w którym startowali zawodowi piwowarzy warzący piwo „komercyjnie” ale w niewielkich ilościach. Tutaj najlepszym piwem okazał się Uśmiech Anieli czyli stout autorstwa Łukasza Jajecznicy z debiutującego niedawno Browaru Podgórz.

Wyniki w pozostałych kategoriach:

1. Pilzner 10-13°Blg   

I   PILS 12,5 – piwowar Wojciech Piasecki-Wieliczko – Browar Piwna Gdańsk
II  Widawa Premium Lager – piwowar Wojtek Frączyk – Browar Widawa
III Pils Zielonogórski – piwowar Paweł Kąkol – Browar HAUST

2. Pszeniczne (Hefe-Weizen) 10-13°Blg

I   Pszeniczne – piwowar Andrzej Pustelnik – Browarnia Gdańsk
II  Pszeniczne – piwowar Artur Piątek – Browar Kowal Koszalin
III Weizen – piwowarzy Łukasz Niewiara i Artur Pająk – Browar Dziedzice

3. Witbier 10-13°Blg

I   Podróże Kormorana Witbier – piwowar Maciej Mielęcki – Browar Kormoran
II  Bierhalle Witbier – piwowar Marcin Kuster – Bierhalle Arkadia Warszawa
III Bierhalle Witbier – piwowar Krzysztof Zawlik – Bierhalle Manufaktura Łódź

4. Stout   10-14°Blg

I   Uśmiech Anieli – piwowar Łukasz Jajecznica – Browar Podgórz
II  Stout Owsiany – piwowar Jacek Michna – Stary Browar Rzeszowski
III Podróże Kormorana Coffee Stout – piwowar Maciej Mielęcki – Browar Kormoran

5. IPA 13-18°Blg

I   Dr Citra – piwowar Paweł Kąkol – Browar Haust
II  Sunny Ale – piwowarzy Łukasz Lis i Maciej Olszewski – Doctor Brew
III Podróże Kormorana American IPA – piwowar Maciej Mielęcki – Browar Kormoran

źródło: festiwal-birofilia.pl

2 komentarze

  • Grudzień niby daleko, ale oby nie pojawił się znowu problem nieułożonego alkoholu i potrzeba leżakowania piwa, aby nadawało się do wypicia… Nie żebym nie zamierzał leżakować i tak czy siak. (;

  • public_enemy

    Ciekawe czy będzie refermentowane w butelce, w ogóle czy jest możliwy dubbel nie-refermentowany?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *