Wpisy z cyklu: turystyka piwna

Jeszcze bardziej piwna Praga: cz. 3 – U Vodoucha, Pivovarský klub i Merenda

Trzecia i jak na razie ostatnia części cyklu „Jeszcze bardziej piwna Praga” to trzy lokalne już nie aż tak kultowe i oryginalne jak te wymienione w poprzednich dwóch wpisach, choć w Pivovarskym Klubie na ofertę również narzekać nie można. A i w dwóch pozostałych przybytkach do których wybrałem się na obiady nie brakowało dobrego piwa.

Jeszcze bardziej piwna Praga: cz. 1 – browary Bašta i Strahov

Planowałem jedną dłuższą notkę podsumowującą mój ostatni wyjazd do Pragi, jednak ze względu na ograniczony czas oraz dużą ilość materiału (który wraz z tworzeniem przypiera co raz większe rozmiary) postanowiłem rozbić to „opowiadanie” na kilka części. W pierwszej dwa browary restauracyjny Sousedský pivovar Bašta oraz Klášterní pivovar Strahov, które miałem przyjemność odwiedzić.

Browar CzenstochoviA czyli do Częstochowy nie tylko na pielgrzymkę

W ostatni weekend przejazdem odwiedziłem Częstochowę, a jak Częstochowa to oczywiście… browar restauracyjny CzenstochoviA! No dobra, Jasna Góra też 🙂 W Czenstochovi zameldowaliśmy się „grubo po dwunastej”, czyli w rzeczywistości jakieś cztery minuty po otwarciu. Lokal dzieli się na dwie sale: dolną (pub Oslo) i górną. Na górze zainstalowana jest warzelnia, a przez przeszkloną szybę można „kuknąć” na tanki leżakowe.

Z wizytą w Tyskich Browarach Książęcych

W ubiegłą sobotę na zaproszenie marki Książęce wraz z kilkoma czołowymi postaciami „piwnej blogosfery” odwiedziliśmy Tyskie Browary Książęce. I wiecie co? W tych Tychach jest naprawdę ładnie! Nie raz słyszałem, że do wielkiego browaru nie ma po co jechać „na zwiedzanie”, bo co tam oglądać: „komputery i tankofermentatory”. Ja jednak zaproszenie do browaru w Tychach przyjąłem bardzo chętnie. Fajnie zobaczyć „jak się to robi” na skalę masową, zwłaszcza gdy w domowym zaciszu sam trochę mieszam w „garach piwowarskich”.

« Older Entries Recent Entries »