Wpisy z cyklu: piwne recenzje

[Bernardyńskie Ciemne] Ciemne grodziskie to jest to?

Wielokrotnie powtarzałem, że wędzonka dużo bardziej pasuje mi do piw ciemnych niż jasnych. Z tego powodu nie jestem wielkim fanem Grodziskiego – ale od czasu, do czasu wypiję, nie powiem, ze smakiem i przyjemnością – jednak jasne wędzone to nie to. Dlatego z dużym entuzjazmem przyjąłem informację o tym, że Browar w Grodzisku Wielkopolskim wypuszcza Bernardyńskie Ciemne czyli piwo pszeniczne i dymione zarazem. Ciemny grodzisz? To może być Coś, przez duże „C” 😉

[Dybuk] Czy Browar Golem opęta nas porterem z solą?

W ubiegły weekend miała miejsce premiera nowego poznańskiego browaru kontraktowego – Browar Golem – bo o nim mowa zanotował mocny start. W dzisiejszych czasach żeby zainteresować publikę trzeba wypuścić piwo, które czymś przyciągnie uwagę, będzie inne niż setka pozostałych premier. Ten warunek z pewnością spełnia Dybuk – żytni robust porter z łuską kakaowca i solą, leżakowany w obecności płatków dębowych z beczki po sherry oloroso.

[Browar Staropolski Piwo Ciemne Monachijskie] Niemiecki klasyk wg Jana Krysiaka

Trend na to, że zwycięzca konkursu piw domowych ma możliwość uwarzenia swojego piwa w komercyjnym browarze umacnia się. Laureat Łódzkiego Konkursu Piw Domowych z 2014 roku swoją recepturę miał okazję wcielić w „komercyjne życie” w Browarze Staropolskim ze Zduńskiej Woli i tak powstało Piwo Ciemne Monachijskie autorstwa Jana Krysiaka.

« Older Entries Recent Entries »